Ludgerhof, Lichtenvoorde

Ludgerhof


wonen aan de kerkvloer

Ludgerhof, Lichtenvoorde

Het project Ludgerhof in Lichtenvoorde is bijzonder.  Gerard Schouten, de architect van de oorspronkelijke Ludgerkerk was er trots op. Toen na zijn overlijden de kerk dreigde gesloopt te worden, ontfermde Hans van Beek, ontfermde zich er over, nadat pogingen om een passende nieuwe functie te vinden op niets uit liepen. De kerk ombouwen tot woningen was geen goed plan. De plek van de samenkomst zou zo verdwijnen. Door twee maal acht zeer ruim opgezette woningen tussen de kerkwand en de hofmuur toe te voegen, transformeerde atelier PRO deze exceptionele kerk tot een bijzondere woonvorm met respect voor het originele bouwwerk, waarbij de kerkruimte tot plein werd en de houten binnenwand tot buitenwand.


Inspiratiebron voor de transformatie was een kerk in Siena. Dwars door dit gebouw loopt een straat, waardoor binnen buiten wordt en andersom. Bij de Ludgerhof is de rechthoekige ruimte van de voormalige kerk open gehouden door de buitenwanden te laten staan en het dak te verwijderen. Door het originele groen en de toegang naar de Voorhof te behouden, voelt het betreden van het nu open terrein telkens weer als een speciaal moment. Vanuit de Voorhof ziet men de houten voorgevel van de kerk, steunend op dunne stalen kolommen. De oude sacristie is een speelplek geworden, evenals de kerkvloer die nu als plein dient. De houten zijwanden, bekleed met inlands eiken, zijn nu de voorgevels van de toegevoegde woningen.


De woningen zijn bijzonder, want veertien ervan beschikken over een extra beuk van vier meter breed, een serre, die naar eigen behoefte kan worden ingevuld. Dit biedt uitkomsten voor een woon-werk-woning, een woning voor een grote familie of een twee-in-één-woning. Vanuit dit overdekte gebouwhart, heeft men zicht op de oude muur en blijft de footprint van de kerk voelbaar.

In de Ludgerhof is het ‘samen zijn’ van belang. Het gezamenlijke plein, de muur en de bomen eromheen versterken dit uitgangspunt. Door de manier waarop de woningen zijn geplaatst, is een optimale combinatie van privacy en openheid ontstaan. Tevens is met dit project op buurtniveau een bijzondere groene plek behouden.

De Ludgerhof kreeg in 2013 de status gemeentelijk monument.

 

Ludgerhof IN DE MEDIA

Jaarboek Architectuur in Nederland #4, 2011-12
De Architect #42, april 2011
Arketipo #57, okt 2011
Bouwwereld #6, 2010
Vivenda, 2006
Volkskrant, okt 2005

 

    Thea van den Heuvel
    straatbeeld
  • Peter de Ruig
    straatbeeld
  • Peter de Ruig
    entree
  • Peter de Ruig
    achterkant complex
  • Peter de Ruig
    Avondbeeld
  • Peter de Ruig
    hoofdentree
  • Peter de Ruig
    achterentree
  • Peter de Ruig
    hof
  • Peter de Ruig
    hof
  • serre
  • Peter de Ruig
    serre
  • Peter de Ruig
    serre
  • luchtfoto
  • atelier PRO
    nieuwe situatie
  • oude situatie
  • Ludgerkerk
  • kerkinterieur