Ontwerpideeën voor schoolveranderingen Stad en Esch, in Meppel

Maatschappelijke veranderingen kunnen ervoor zorgen dat we als schoolontwerpers weer mee mogen denken met een eerdere opdrachtgever. Dat geldt in ieder geval voor het in 2015 opgeleverde onderwijspark Ezinge in Meppel, waar scholengemeenschap Stad en Esch gevestigd is. Interieurarchitecten van atelier PRO, Thijs Klinkhamer en Amal Habti, zijn opnieuw door Stad en Esch ingeschakeld om in te spelen op de veranderingen waar de school mee te maken heeft.

Krimp
Aanleiding voor deze nieuwe veranderingen en toevoegingen is dat de school niet stil staat. Onderwijs staat niet stil. Je kunt een gebouw opleveren maar een gebouw moet ook met de gebruiker meegroeien. Scholen in de omliggende omgeving hebben last van regionale krimp. Maar Ezinge daarentegen zet als gevolg daarvan uit en komt aan alle kanten ruimte tekort. Ezinge was oorspronkelijk gebouwd voor een capaciteit van 1400 leerlingen. Momenteel komt het aantal leerlingen van de school al boven de 1500 uit.

Mediatheek
“We zijn bezig met het ontwerpen van een nieuwe mediatheek. Die moet voldoen aan een lange termijn behoefte. In een tijd dat iedereen denkt dat boeken verdwijnen, is voor veel kinderen een boek nog heel belangrijk en tastbaar. Dus wat we nu aan het ontwerpen zijn is een studielokaal waar les gegeven kan worden, waar samen gestudeerd kan worden en samen een boek gelezen wordt. We gaan een soort boekentoren maken. We zijn een ontwerpidee aan het uitwerken dat zo uitdagend is waardoor het leuker wordt om weer een boek te gaan lezen”, aldus Thijs Klinkhamer, senior interieurarchitect


Watermanagement
Er zijn twee watertappunten aangelegd, in iedere aula één, zodat de leerlingen water kunnen tappen. Die tappunten zijn er gekomen dankzij Peter de Visser, directeur bestuurder van Stad en Esch. Hij maakt zich er hard voor om de leerlingen bewust te maken geen drinken in plastic flessen meer te kopen. En eenvoudigweg om ze te stimuleren om meer water te drinken in plaats van suikerhoudende frisdranken. Ezinge is overigens altijd een gecertificeerde gezonde school geweest. De consumpties die ze in de kantine verkopen valt onder het label ‘gezond eten’. Ze maken zelf de soep, broodjes en ze verkopen minder ongezonde dingen.


Verder hebben we van een oude locatie een rvs sculptuur verhuisd naar de vijver. Dat is een mooi voorbeeld van herbestemming bij Stad en Esch!
Op andere plekken zijn we neon aan het plaatsen, met grafisch werk op het glas. Er is een danszaal gekomen en er zijn nieuwe leerpleinen ingericht. Als een eerste opdracht goed uitpakt en de samenwerking naar tevredenheid was, levert dat soms na jaren weer vervolgwerk op. Dat is een wel heel prettig gevolg van de kwaliteit van de oorspronkelijke samenwerking!