PRO uit de brand en in de 'Klaut'

In 2005, toch al weer een kleine eeuwigheid geleden, liepen we als Haags bureau ineens ver voorop door over te stappen op BIM. Toen waren we behoorlijk in de wolken van de mogelijkheden die BIM ons bood. We begonnen met 3 projecten tegelijkertijd en binnen een jaar zijn we volledig over gegaan op BIM. Dat was toen nog wat je noemt ‘Little BIM’. Inmiddels zijn die mogelijkheden oneindig veel groter en is het gemeengoed geworden en zijn we op weg naar ‘BIG BIM’. Maar jarenlang bleven we aanlopen tegen de beperkingen van het werkgeheugen en de grafische kaart van de computers. Dat is nu opgelost.


PRO in de wolken
Al jaren is het me een doorn in het oog. Goeie computers zijn nog niet versleten maar de processorsnelheid is niet meer wat je nodig hebt en inmiddels heb je graag het 3-voudige werkgeheugen bij de laatste programma’s. Dat betekent investeren maar ook heel veel afval veroorzaken. Dan komen er allemaal nieuwe dozen binnen met een kuub aan luchtkussentjes en piepschuim. Toetsenborden terwijl je al een toetsenbord had, muizen terwijl je al een muis had en eigenlijk de nieuwe standaard muis niet wil. En dan heb je dat allemaal gehad en is de server niet meer te voorzien van een onderhoudscontract omdat de servermaffia vindt dat jij maar eens een nieuwe server moet kopen: "Nee meneer, we kunnen hier echt geen garantie meer op geven, straks staat uw hele bedrijf stil! En dan is, om het feest compleet te maken, de back-upunit vol en daar kan echt geen schijf meer bij meneer en volgend jaar zit hij toch al aan zijn einde onderhoudscontract dus u kunt maar beter meteen een nieuwe kopen".

Virtuele computers
Na al dit leed hebben we nu, zo ver we na kunnen gaan, als eerste Haags bureau alles in de ‘klaut’ gezet. Dat van die Cloud is natuurlijk flauwekul. Het staat natuurlijk gewoon ergens in een grote hal op een industrieterrein in Oosterhout of Waddinxveen om maar een paar romantische mogelijkheden te noemen. Nu zijn we helemaal niet meer afhankelijk van de snelheid van de computers op locatie en gaan we er mee door tot reparatie of onderhoud geen zin meer heeft. Onze 8 jaar oude iMac’s zijn nu ineens weer helemaal in orde en als we dan echt iets moeten vervangen kopen we een ‘thin client’ en een los scherm, een los toetsenbord en een muis en dan ook alleen als het echt nodig is. Als het moet, kan iedereen vanuit huis werken vanuit een willekeurige PC die voorbij het windows XT stadium is. Ook onderweg of op locatie kunnen we vanaf laptops werken, als we maar een beetje wifi hebben op de virtuele computer. En dan heb je de volle kracht van de virtuele computer die in het datacentrum staat. Ook als we in het buitenland werken kunnen we altijd bij onze spullen ‘thuis’.

Calamiteitenplan
Het aardige is dat we nu ook meteen een noodplan hebben voor het geval ons pand onder water loopt. Dat is niet erg waarschijnlijk op het hoogste punt van Den Haag maar wel een fijn idee. Maar ook door een recente ervaring met een containerbrand zo ongeveer een steens muur verwijderd van de meterkast maakt je extra alert. Dat leverde wel zeer sfeervolle plaatjes op maar de schrik zit er goed in en we zijn nu nog bezig met het herstel. Dus als u niet virtueel op bezoek komt maar echt; het ziet er nog wat geblakerd uit.

Ondertussen is de brandlucht grotendeels verdwenen, is er een nieuwe voordeur besteld, wordt de containerberging opnieuw opgemetseld, wordt het dak van de berging vernieuwd en komt het allemaal weer goed.

Tot ziens bij PRO dus!

 

Ernstjan Cornelis