Team Atelier Pro + Vakwerk Architecten ontwerpt nieuw Universitair Centrum Psychiatrie UMCG

Na een intensieve en inspirerende competitie-periode heeft team Atelier PRO + Vakwerk architecten de Europese aanbesteding gewonnen voor het ontwerp van een nieuw centrum voor psychiatrie UCP van het UMCG in Groningen. De nieuwbouw vervangt de bestaande huisvesting uit de jaren zestig en is onderdeel van een vernieuwingsoperatie op het terrein van het universitair medisch centrum.


Het UCP wil mensen met een psychiatrische aandoening de beste psychiatrische diagnostiek en behandeling bieden. Daarbij speelt wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol. De nieuwbouw moet de kerntaken en de ambitie van het UCP ondersteunen: leidend hierin is het verbeteren van de prognose van mensen met psychiatrische aandoeningen, door kennisontwikkeling en klinische toepassing hand in hand te laten gaan.


In het gebouw worden patiëntenzorg, onderzoek en onderwijsfuncties gefaciliteerd. Het ontwerp ondersteunt daarnaast maximaal zorg- en onderzoeksprocessen. De patiënt én de zorgverlener staan hierin centraal. In een zo veilig mogelijke omgeving is de verbinding met de maatschappij een belangrijk thema.


Leidraad bij het ontwerpen is de oriëntatie op de zon geweest in combinatie met een hoffelijke schaalsprong naar de omgeving. Daglicht is voor patiënten met een psychiatrische aandoening een zeer belangrijk onderdeel voor het creëren van een healing environment. Alle patiëntenkamers zijn gericht op de ochtendzon terwijl de huiskamers en de daktuinen juist middagzon krijgen. De daktuinen zijn centraal op de eerste verdieping gepositioneerd, boven op de therapieruimtes van de begane grond, en zijn voor alle patiënten toegankelijk. In het gebouw naast het Centraal Medisch Complex van het UMCG bevinden zich alle polifuncties.


De opzet van het ca. 14.000m2 grote complex is zodanig dat functieveranderingen in de toekomst eenvoudig inpasbaar zijn. Een tunnel en een luchtbrug verbinden het UCP met het hoofdcomplex van het UMCG. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met de aardbevingsbestendigheid van de constructie en flexibiliteit en uitbreidbaarheid van de installaties. Het team Atelier PRO + Vakwerk architecten werkt samen met de specialisten van Valstar Simonis, Pieters Bouwtechniek, Peutz en KSBKM bouwkostenmanagement.

 

Voor updates volg de projectpagina.