Moskou ontwaakt uit winterslaap

Wat vooraf ging; Na het winnen van de prijsvraag in oktober 2014, zal volgende maand de eerste paal de grond ingaan van de School Letovo aan de zuidkant van Moskou. Dit bezoek heeft tot doel de laatste punten van architectuur, constructie en installaties door te ontwikkelen en het interieur naar het volgende niveau te tillen. 
Het is druk, veel Nederlanders dit keer op business pad richting Moskou. Een heel divers gezelschap variërend van kassenbouwer, Alaskavisser tot gasfitter. Na een aangename vlucht met gebruikelijke vertraging ontving Moskou ons met smog en waren haar 2x 7 lanes goed gevuld. De volgende ochtend gaan we naar Atrium, onze co- architect ter plaatse. Ingeburgerd als we zijn nemen we net als de Moskovieten een piepende en krakende tram uit de jaren ‘50 (misschien heeft Den Haag nog wat tramstellen over na de zojuist geïntroduceerde nieuwe bredere tram) en rijden via de prachtige, Parijs aandoende Garden Ring.

Onderweg houden we stil bij een orthodoxe kerk. Dames van alle leeftijden dragen hoofddoekjes tijdens het ochtendgebed; het is hier nu in deze vastenperiode (later dan bij ons). Ook dit keer bracht de lift ons gelukkig weer naar de 13e verdieping. Tot 12.00 uur is het hier veelal rustig, waarna de collega’s langzaam binnen druppelen. De hitte is zomers ondragelijk, maar ook nu ‘s winters; het aantal LUX wordt met opzet laag gehouden om de warmteproductie van de verlichtingsarmaturen te beperken. Na twee productieve dagen, communicerend met handen en voeten, en in het Nederlands, Russisch en Engels, lijkt het doel van de trip geslaagd. 

Om zoveel mogelijk van Moskou op te snuiven gaan we lopen. Per dag gemiddeld zo’n 15 km. Onderweg valt veel te zien en te ervaren. Met een hallucinerende, op teer gebaseerde verf worden de hekken rondom de grote Nieuwe Kerk aan de Mockba geschilderd. De lekdruppels schijnen eerder generiek dan incidenteel te zijn.

Iets verderop blijkt het dakterras van Strelka, het instituut voor architectuur, nog niet geopend. Ze zijn druk bezig met een handschuurmachine het verrukkelijke dakterras zomer klaar te maken. Pech.

Wat te denken van een prachtig lijnenspel van elektriciteitsdraden en bovenleidingen boven de straten, of van gele buizen aan de gevels (gas)? Met co-architect Anna bezoeken we het huis van gebroeders Vasnetsova, schilder en timmerman. Zo’n 100 jaar geleden was deze plek ontmoetingsplaats voor kunstenaars en intellectuelen. Tegenwoordig wordt het karakteristieke houten huis omringd door vijftien verdiepingen tellende appartementsgebouwen.

De afspraak met onze opdrachtgever was dit keer kort en krachtig. En voor de verandering niet in hun “Wall Street” kantoor. Er stond een ontbijtafspraak in Grand Cafe dr. Zhivago van hotel National. Dit voormalige Sovjet hotel is een paar jaar geleden in oude glorie hersteld en biedt naast uitzicht op het Kremlin een heel gevarieerd zicht op de Moskou. Onder het genot van diverse Russische lekkernijen, met de Benedict als uitschieter, zijn de laatste wensen geschetst voor het interieur. Voor ons werk aan de winkel. Zal de beer los zijn bij ons volgende bezoek half mei?


Lees uitgebreidere informatie over het project Letovo School in Moskou op de projectsite.

 

Pascale Leistra, seniro architect 
Thijs Klinkhamer, interieurarchitect