Beloning voor wanhoop en verwarring komt uit de 3D printer

BIM workshop in Moskou bij architectuur instituut Strelka.
Dag 3.


Ik fotografeer de ‘jongste bediende' van Strelka. En dan heb je een prachtige samenvatting waar Strelka voor staat. "Institute for imagining the future of Moscow" . Wow, wat een statement. Eigenlijk ben ik wel trots dat we er even onderdeel van zijn.

Ik ben vandaag toerist en bekijk de moderne kunst, niet te verwarren met eigentijds, in het Pushkin museum. Wat een verrassing daar; Chagall, Monet, Van Gogh, Leger en nog een hele reeks topstukken. Ik wist niet dat Moskou ze had. Daarna naar het fotomuseum met onder meer een Robert Capa tentoonstelling en kleurenfoto's van Moskou van rond 1900. Via Gorki Park loop ik naar Strelka en ik zie dat architect Andreas Kipar gelijk heeft. Geef mensen ruimte en ze gaan hem gebruiken. Muziek, longboarden, fietsen, skaten, luieren en dat op een plek die een paar jaar geleden nog een troosteloze bende was.

Als ik 's middags terug kom bij de workshop voor mijn laatste lezing kan ik mijn ogen niet geloven. Er staan vier 3d printers op een rij maquettes te maken. Kennelijk zijn er toch behoorlijke vorderingen gemaakt. Bij binnenkomst zag ik al aan de gezichten dat er eindelijk een beloning was die dan ook nog letterlijk tastbaar wordt. De studenten hebben hun wanhoop en verwarring overwonnen. Karho is hun held en dat laten ze merken. We nemen nog een drankje op het Strelka terras en we worden hartverwarmend bedankt.

Als toetje lopen we terug naar Gorki Park om het Koolhaas gebouw daar te bekijken. Het lukt om er nog net voor sluitingstijd 22.00 uur te zijn. Ik ben echt onder de indruk van de constante stijl van Koolhaas. Het voelt als Danstheater, Tramtunnel en Kunsthal dus eigenlijk heel vertrouwd en toch op geen enkele manier een herhaling. De tentoonstellingsruimte moeten we bewaren voor de volgende gelegenheid. Voordeel van het late tijdstip is wel dat we ook de avondversie van het gebouw zien.

Aan het eind komt alles goed, kennelijk was dit het eind want alles viel op zijn plek.
Groet uit Moskou!

Ernstjan