Individuele aandacht voor Moskouse architectuur studenten

Workshop BIM in Moskou.  Dag 2.


Onderweg naar Strelka maken we iets vreemds mee. Er is veel zwaar bewapende politie op straat. Dan merken we dat twee straten zijn afgezet. In die twee straten zijn honderden moslims aan het bidden. Einde van de ramadan? Wel bedenkelijk dat dat onder politie begeleiding moet.

De tweede dag komt er al meer gang in. Er verschijnen tekeningen en schedules en het begint op een building information model te lijken. De groep is wel met twee uitgedund, die hielden het niet langer vol. Dat geeft Karho dan weer de gelegenheid om de studenten meer aandacht te geven zodat de rest het beter kan volhouden.

De lezing van ARUP helpt daar bij. De associated director van ARUP komt speciaal even terug van een project in Sint Petersburg. Zijn presentatie heeft een bijzonder element; slopen met behulp van Revit. Het gaat om zijn project in Sint Petersburg waar de gevel van een gebouw moet blijven staan maar alle vloeren gesloopt moeten worden. Dat moet in de juiste volgorde en met de juiste hulpconstructies om de gevel stabiel te houden. De aannemer kreeg daarom een soort film van het sloopproces. ARUP concentreert zich vooral op wat BIM voor ons vak kan betekenen. Dus niet zozeer de software zelf. En dat geeft de workshop extra dimensie. Hij heeft een mooi voorbeeld om te laten zien hoeveel er nog te winnen is in de bouw. Zo illustreert foto 3 de vergelijking van de ontwikkeling van de auto industrie met die in de bouw. Okee, de vergelijking is niet eerlijk, wij bouwen gelukkig in de regel op maat. Stel je voor dat iedereen in een Prius komt te wonen.

Voor ons is de samenwerking ARUP PRO ook niet gek want zo hebben we ineens intensief contact met ARUP Moskou en dat kan voor de toekomst belangrijk zijn als we mee willen doen met prestigieuze prijsvragen. Nu kan er veel met mail, skype en telefoon maar als het gaat om echt contact leggen dan is elkaar zien onmisbaar. De slides van ARUP sluiten daarbij mooi aan op ons verhaal en dat versterkt de band.

's Avonds bezoeken Karho en ik het gebouw van de wetenschap. Een bescheiden wolkenkrabber uit de Sovjettijd. Het gebouw heeft veel weg van een broodrooster met onduidelijke staketsels op de hoogste verdieping. Maar als je naar de 22e verdieping gaat dan heb je vooral mooi uitzicht en zie je niet zoveel meer van de staketsels.

We kijken uit op één van de zeven suikertaarten in Moskou. Zeven barokke gebouwen die Stalin neer heeft laten zetten om de rest van de wereld te imponeren. We schatten de vierkante meters en zitten er met 300.000m2 een kleine 700.000m2 naast. Onvoorstelbaar en ook wel schrijnend dat ondertussen de Sovjetburgers met hun arbeiders- en boerenparadijs nauwelijks genoeg middelen hadden om te overleven.