De nazomer van het leven boordevol zon

Atelier PRO denkt mee over ouderenzorg van de nabije toekomst. Samen met Habion willen wij zorg dragen voor een onbevangen toekomst voor de aankomende generatie ouderen die in de herfst van hun leven komen en daarbij uiteindelijk zorg behoeven.

'Wij maken géén ouderenhuisvesting, maar huisvesting die ook gebruikt kan worden door ouderen'
, verkondigt architect directeur Dorte Kristensen met veel passie. Het gaat om woningen waar je óók kunt blijven wonen als je ziek wordt en zorg nodig hebt.

We hebben de boeken opengeslagen en gezien dat op dit moment maar 4% van de pensioengerechtigden, verhuist. In eerste instantie is daar niets mis mee, maar pas als de periode aanbreekt dat zij niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, zijn ze genoodzaakt te verhuizen naar een zorginstelling. De eigen woning voldoet simpelweg niet meer. Hiermee laten ze in één klap achter wat hen zo dierbaar is.

Is het verzorgingstehuis niet een concept uit de jaren '60? In die tijd verhuisden ouderen door naar tehuizen om plaats te maken voor jonge gezinnen. Maar de ouderen van toen bestaan niet meer, want we worden steeds ouder en blijven gezond en vitaal.
De 'herfst van ons leven' is praktisch een nazomer geworden. We genieten zeker meer dan 10 jaar langer van de zon dan de generaties in de tehuizen van de jaren '60. Wat zou jij doen met die 10 jaar?

Daarom denken wij dat het anders kan, dat we een woning kunnen ontwerpen die nu al aantrekkelijk is voor deze generatie, maar ook aantrekkelijk blijft tot lang daarna. Wij denken aan woningen die mee kunnen groeien met de zorgbehoefte van de bewoners. 

'Nieuwe tijden' breken aan, zo illustreert de gelijknamige film van Habion.

bron: Peppermint Media