Innovaties liggen op straat maar je moet ze wel oprapen, ABT 60 jaar.

ABT bestaat 60 jaar en dat wordt gevierd. Het Caltex station, de paaskerk Almelo, het station Tilburg, de ijshal in Heerenveen, het Nederlands paviljoen wereldtentoonstelling 1958 flitsen in een nostalgisch fotoalbum voorbij en dat zijn allemaal gebouwen waar ik wat mee heb. Allemaal met een constructief ontwerp van ABT.  Op de ijshal na zijn het gebouwen uit de jaren ´50 en ´60.  Maar wel van een uitzonderlijke constructieve schoonheid. Een schoonheid die voor mij als optimum bereikt is in het TWA building van Saarinen maar ook bij het enige mooie gebouw dat ik van Quist ken: het drinkwaterleidingbedrijf in Berenplaat. Frans van Herwijnen citeerde Richard Buckminster Fuller die samen bij een gebouw van Foster waren, ik meen in Norwich; ´How much does your building weigh, Mr. Foster.´ Dat wist Foster niet maar de volgende dag wel en het werd voortaan het thema voor zijn ontwerpen.

Jan Pesman hield de tweede speech en demonstreerde dat Apple heel handig is maar toch een beetje moeite heeft met Windows. De afstandsbediening werkte niet maar door 'click' te zeggen verscheen toch het volgende plaatje. Het mooiste plaatje vond ik het verschil tussen de renovatie van het gebouw Westraven van Rijkswaterstaat en hetzelfde gebouw in Rijswijk. In Westraven hebben onderzoek, ingenieurskunst  en integrale samenwerking geleid tot een prachtig gerenoveerd gebouw binnen een design & built opgave. Het gebouw in Rijswijk werd door hem terecht getypeerd als 'een gebouw dat sterk geleden heeft onder marktwerking', in geval van renovatie noem ik dat dan weer 'onherstelbaar opgeknapt'.

Inside Outside
, daar had ik nog nooit van gehoord. 'Wij maken gordijnen maar dat klinkt weer zo meelijwekkend', zei Petra Blaisse. Het gaat vooral om textiel in gebouwen. Scheidingen en vooral verplaatsbare scheidingen maken. Ik noem het toch maar gordijnen. Het verhaal kon me verder niet zo boeien, het was een beetje slap maar dat past dan wel weer bij gordijnen. Dat duurde tot dat ik het filmpje over het paviljoen van Rietveld in Venetië zag. Ik sloeg  steil achterover. Nog nooit heb ik zo' prachtige combinatie van licht, beweging en ruimte gezien. Het filmpje is op youtube te vinden en ik kan het ieder aanbevelen.

Rob Nijsse hield een zeer inspirerend verhaal en dat laat zich samenvatten in één uitspraak. Dan zou je kunnen denken dat ik hem tekort doe maar de uitspraak was sterk: 'Innovaties liggen op straat maar je moet ze wel oprapen'. 
En dan heb je de kern van ABT te pakken.

Ze onderzoeken bij ABT veel, maar hun sterkste punt is dat ze de kansen op innovaties zien en pakken terwijl ze gewoon aan het werk zijn. En vooral dat is een felicitatie waard. Wat me wel bezorgd maakt, is dat 'het grote ABT boek' is uitgegeven ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan. Bijna zonder uitzondering gaat het na 'het grote boek' of 'het grote nieuwe kantoor' van bedrijven binnen een jaar mis. Laten wij ervan uitgaan dat ABT de uitzondering is.

Bekijk hier een overzicht van projecten waar ABT en atelier PRO samenwerkten.