Haagse Hopje, Rivierenbuurt, Den Haag

Wie het kleine niet eert...


een Hopje van 60 m²

Haagse Hopje, Rivierenbuurt, Den Haag

In september 2020 heeft atelier PRO haar kleinste werk opgeleverd, het Haagse Hopje.
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is dit Haagse Hopje geen hard snoepje met een lichte koffie- en karamelsmaak, maar een multifunctionele ruimte van circa 60 m².

Het eerste Haagse Hopje in Den Haag werd in mei 1996 geopend.  Haagse Hopjes zijn omgebouwde zeecontainers waar speelgoed aan kinderen in basisschoolleeftijd wordt uitgeleend. Dit concept is overgenomen van het Rotterdamse project Duimdrop. Voor de gemeente is het belangrijk dat de plekken waar kinderen buiten schooltijd spelen veilig zijn. Vanuit dit perspectief is het uitgangspunt bij het realiseren van Hopjes dat de pleinen waarop deze zijn gesitueerd toegankelijk, veilig en uitdagend worden voor kinderen doordat er speelgoed en toezicht op deze pleinen wordt gebracht.

Aanvankelijk ging men er vanuit dat de Hopjes een tijdelijke voorziening zou zijn. Er is daarom gekozen voor zeecontainers omdat deze makkelijk te plaatsen zijn. Maar het enorm succes van de Hopjes heeft er voor gezorgd dat ze niet meer weg te denken zijn bij verschillende basisscholen.

Zo ook in de Haagse Rivierenbuurt. Tegenover de Brede Buurtschool O3, tevens een ontwerp van atelier PRO, hebben wij een Hopje ontworpen. Dit buitenlokaal van circa 60 m² staat los van het hoofdgebouw. Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is de doorlopende geperforeerde gevelbekleding van vediepingshoge aluminium panelen. Deze verbergen het oorspronkelijke (lelijke) metselwerk van de Trafo van Stedin die nu is geïntegreerd in het ontwerp en toegankelijk blijft voor Stedin voor onderhoud.

Het terrasdeel aan de westkant is voorzien van een pergola met hergebruikt zitmeubilair van het Deltaplantsoen. Het bijgebouwd BVO inclusief pergola is 150 m². Aanvankelijk stond er al een 'spelcontainer' die nu vervangen is door een mooi ‘Hopje’. Deze multifunctionele ruimte werd door SCOH en de gemeente gefinancierd en wordt nu gebruikt door zowel de school als door SCOH. Een aanwinst voor de buurt!

 

 

 

  • Exterieur ©Mădălina Băghiceanu
  • Exterieur ©Mădălina Băghiceanu
  • Exterieur ©Mădălina Băghiceanu
  • Geperforeerde gevelbekleding ©Mădălina Băghiceanu
  • Speelplein van O3 school ©Mădălina Băghiceanu