Historie atelier PRO

Op het hoogste punt van de Bankastraat in Den Haag, op de overgang tussen de Archipelbuurt en de Scheveningse Bosjes, ligt atelier PRO verscholen in het groen.

Een plek met een lange geschiedenis van creatieve bewoners en gebruikers. In 1901 vestigde kunstschilder Arie Martinus Luyt zich op het terrein aan de Kerkhoflaan, in een klein schildersatelier te midden van de duinbostuin. Vanaf dat moment begon de metamorfose die vandaag de dag nog steeds voort duurt. Nadat in 1921 het architectenbureau van Dirk Roosenburg zich vestigde in het atelier, is het al maar aangroeiende ensemble van gebouwen uiteindelijk in 1978 de thuisbasis geworden van atelier PRO.

Het complex en de tuin zijn een bijzondere eenheid door ondergraving en opbouw, waarin het allereerst atelier van Luyt nog steeds het hart vormt. Anno 2012 lunchen de werknemers van atelier PRO elke middag in de inmiddels getransformeerde hoge ruimte, waar het noorderlicht nog steeds de oorspronkelijke functie verraadt.

Weten hoe de geschiedenis van bureau en gebouw precies in elkaar steken? Klik op de link van het boek 'Kerkhoflaan 11, Een reis in de tijd. En zie Verbouwing Kerkhoflaan voor een snel overzicht.