Amsterdamse Architectuurprijs uitgereikt

Op 19 mei is de Amsterdamse Architectuurprijs uitgereikt.

Wij feliciteren Studio Libeskind en Rijnboutt met hun prijs voor Het Nationaal Holocaust Namenmonument en Moke Architecten en LANDLAB met de publieksjuryprijs voor basisschool De Wereldburger.

Volgens de organisatie weerspiegelen de tien genomineerde projecten de kwaliteit van de architectuurproductie van 2021 in Amsterdam.

Ons project, The British School of Amsterdam, ontving geen prijs maar wel lof: “De jury vindt het sterk hoe de drie negentiende-eeuwse vleugels als uitgangspunt zijn genomen en uitgebouwd voor de drie verschillende doelgroepen van de school: kleuters, basisschoolkinderen en middelbare scholieren. Het is gelukt, om ondanks verregaande ingrepen, de oorspronkelijke uitstraling van de gevangenis te bewaren. De jury ziet dat met het slim en speels uitbreiden van de vleugels een nieuwe situatie gecreëerd is die open en kindvriendelijk, plezierig en functioneel is. Het panopticum, waar de drie vleugels samenkomen, vormt ruimtelijk en sociaal het hart van de school. Het is een welkome en lichte ontmoetingsplek.

De jury bewondert de balans tussen behoud en vernieuwing, die is gerealiseerd door geraffineerd gebruik te maken van baksteen. Door af te wisselen in textuur, kleur, verband en voeg is in de nieuwbouw op eigentijdse wijze aansluiting gezocht bij het monument”.