Nederlandse ambassade beste post-Sovjet gebouw in Kiev

De Nederlandse ambassade in Kiev wordt door Oekraïense stedenbouwkundigen en architecten gezien als het beste post-Sovjet gebouw in die stad. Dit staat in een artikel in het onafhankelijke magazine, de  Kyiv journal Hmarochos dat verslag doet van stedelijke ontwikkelingen in de stad Kiev.

De Nederlandse ambassade in Kiev is in 2001 ontworpen door atelier PRO, onder leiding van architect Hans van Beek met medewerking van Dorte Kristensen en René Souverijn. Het is een toonaangevend voorbeeld van hoe moderne architectuur zorgvuldig in de historische context past van de oude stad Kiev, vinden hedendaagse stedenbouwkundigen. Respect voor de context is belangrijk en dat geldt vooral in Kiev.

De uitdaging van het project was de noodzaak om een nieuw gebouw te plaatsen tussen een gebouw met twee verdiepingen uit
de 17
e eeuw en een gebouw met vier verdiepingen uit de 19e eeuw. Het moest een modern gebouw worden in harmonie met de omliggende historische omgeving, maar zonder pseudo-historische imitaties.

De toenmalige Oekraïense architecten met wie atelier PRO toen samenwerkte, Vadym Zaplatnikov en Larysa Merkulova van Garazd Architects, hebben destijds enorm veel en uitgebreid onderzoek gedaan naar de historische context van de site, inclusief alle gebouwen van het aangrenzende deel van het Kontraktva plein.  Al deze informatie heeft een rol gespeeld in het ontwerp en materialisatie.

In het artikel leggen Hans van Beek en co-architecten Vadym Zaplatnikov en Larysa Merkulova de ontwerpvisie uit en hoe het concept is ontstaan. Daarnaast geven andere  architecten uit Oekraïne hun mening op het ontwerp, zoals de toenmalige hoofdarchitect van Kiev Serhiy Babushkin, architect Vladimir Smirnov en de Nederlandse ambassadeur.

Hier is zeker niet een monument van de architect neergezet maar een hedendaags gebouw dat in 2020 nog steeds een eerbetoon is aan het historische canvas van de stad. Lees het volledige artikel hier (in het Engels).