Officiële opening monumentaal schoolgebouw Lumion Amsterdam

Op vrijdag 4 oktober 2019  is in Amsterdam  het schoolgebouw van middelbare school Lumion officieel geopend. Via een ontwerp van atelier PRO heeft het monumentale schoolgebouw een renovatie ondergaan en zijn nieuwe bouwdelen toegevoegd.

Het oorspronkelijke gebouw (een MTS uit 1973) is ontworpen door architect B.J. Ingwersen, en is in 2008 toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst. Voor het Lumion zijn oud en nieuw met elkaar vervlochten door een atrium met spectaculaire wenteltrap.

Onderwijswethouder Marjolein Moorman tijdens de opening: “Dit is een plek om je dromen waar te maken”. Ze verrichtte de opening door samen met twee leerlingen het startsein te geven voor het oplaten van ballonnen. In de (biologisch afbreekbare) ballonnen zaten briefjes van leerlingen, met daarop beschreven welke droom ze willen waarmaken.

Ewald Weiss, bestuurder Lumion uitte met trots: “Niet eerder zo’n prachtige kathedraal mogen bouwen. Complimenten voor architecten, bouwer en gemeente. Leren is uitnodigend, bemoedigend en verwonderend. Dit schoolgebouw nodigt uit om overal te leren. Dat verbindt en bemoedigt om door te blijven leren“.

Directeur van Lumion, Sufayil Dönmez die, samen met Barbara Geestman, zeer nauw betrokken was bij de realisatie van het nieuwe schoolgebouw, vindt dat de school beslist bijdraagt aan de missie om motivatie van leerlingen te verbeteren.

Tijdens de opening is tevens bekendgemaakt dat Lumion de eerste officiële Kunskapsskolan partnerschool van Nederland is.

Lees meer over het ontwerp van Lumion op de projectpagina