Transformatie Koningin Sophiestraat in volle gang

Het kantoorpand aan de Koningin Sophiestraat 120-130 in Den Haag wordt getransformeerd naar 66 stadsappartementen met ondergrondse parkeerplaatsen. Dit kantoorpand uit 1981 stond sinds 2009 voor een groot deel leeg. Het pand sluit niet meer aan bij de behoefte van de markt en er is met de naastgelegen Prinsenhofkantoren ook voldoende aanbod. Voor transformatiespecialist Local en aannemer Trebbe B.V. ruim voldoende aanleiding om dit pand te transformeren naar 66 eigentijdse appartementen. En daar is juist weer veel vraag naar op deze locatie. Ontwikkelaar Local werkt graag ‘local’ en dat is hier heel aardig gelukt. Hemelsbreed is het een kilometer van hun kantoor en als je een beetje doortrapt op de local fiets, nog geen 10 minuten fietsen. Amvest Residential Core Fund heeft de appartementen gekocht en gaat deze verhuren voor het midden tot hoge huursegment.

Na een stormachtige ontwerpperiode hebben we eind 2017 goedkeuring gekregen om dit jaren ’80 kantoorgebouw te transformeren naar woningen. Het gaat om een karaktervol gebouw. Je kunt alleen maar respect hebben als je kijkt naar de zorgvuldige wijze waarop het bedacht en gemaakt is. Echt een liefdevol ontworpen kind van haar tijd. Toen we er aan begonnen was het een groezelig gebouw maar nu de gevels zijn schoongemaakt ziet het er stralend uit.

De puzzel was voor ons om een laag toe te kunnen voegen zonder de sculpturaliteit te verliezen. Die sculpturaliteit is samen met de detaillering kenmerkend voor het gebouw. Duurzaamheid speelt op twee manieren een rol in deze transformatie. We hebben veel materialen hergebruikt. Onder meer de kenmerkende betonbanden. We hebben de koudebrugproblemen opgelost en toch nog zo veel isolatie kunnen toevoegen dat we met een slimme installatie na de verbouwing aan de eisen van het energielabel A voldoen.

Door je oogharen is al vrij aardig te zien hoe de sculpturaliteit gaat werken in de nieuwe situatie, al moeten we nu nog door de kleur heen kijken. Wat nu zwart is zal straks zilverkleurig zijn en dan staat er een nieuw geheel met de sterke kanten van de jaren tachtig en scherpe detaillering van 2018.

 

Lees meer Informatie over de verhuur van de appartementen of wie ontwikkelaar Local is.