Gelukkig 2018

Gisteren 8 januari hield Ernstjan Cornelis zijn gebruikelijke Nieuwjaarstoespraak voor het bureau. Dit was zijn boodschap :

Goede voornemens
Ik weet niet of jullie goede voornemens hadden vorig jaar. En zijn ze uitgekomen? Ik geloof dat ik er maar mee stop. En sinds er fatsoenlijk alcoholvrij bier te krijgen is hoef je ook al niet meer een dry January te hebben. Maar erger nog, het uitspreken van goede voornemens werkt zelfs averechts. De kans dat het dan lukt daalt! Dus als je ze al hebt, houd ze dan voor je of schrijf ze op en doe ze in een kluis en haal ze alleen tevoorschijn als ze uitgekomen zijn. Doet me denken aan dokter Jansen, de vader van onze gepensioneerde Emile. Die voorspelde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw met 100% zekerheid of een zwangerschap een jongen of een meisje zou opleveren. Hij deed dat door de vrouw in kwestie bijvoorbeeld te vertellen dat het een jongen werd en hij schreef tegelijkertijd in bijzijn van de vrouw op de patiëntenkaart dat het een meisje werd. Kwam het uit dan was er niets aan de hand, kwam het niet uit dan haalde hij de patiëntenkaart uit de bak en zei: mevrouw dat heeft u zich verkeerd herinnerd, kijkt u maar. Altijd goed voorspeld. Maar voor ons geldt; niet uitspreken, kijk maar:

Ted talk Derick Sivers

 

Houd ze dus voor je. Ik heb ze wel en volgend jaar vertel ik of ze uitgekomen zijn. Dus als ik het niet over goede voornemens wil hebben, waarover dan wel? Dan haal ik één van mijn favorieten aan, Japke d’ Bouma met klassiekers uit de nieuwjaar speech:
“We stonden vorig jaar aan de rand van de afgrond maar we hebben sindsdien een grote stap voorwaarts gezet”. Geen commentaar.
of:
Het was een turbulent jaar! Lieve bazen, ik kan zo al vijf jaren opnoemen die een stuk turbulenter, bewogener en onzekerder waren dan het afgelopen jaar. Namelijk 1348, 1789, 1929, 1939 en 2009, het jaar dat Andries Knevel de evolutietheorie omarmde”.

Wat ik graag wil delen met jullie is wat me bezighoudt:

Ga voor schoonheid
Waarom hebben we dit vak gekozen? Omdat we van mooie dingen houden en dus mooie gebouwen en interieurs willen maken. Omdat we mensen willen helpen met onze gebouwen en interieurs. Maar wat is schoonheid? Schoonheid is voor mij iets waar je bij wegdroomt waar je door op andere gedachten komt of waar je door ontroerd raakt. En voor mij zijn dat gezelschap, gebouwen, landschappen en muziek. Ik zag bijvoorbeeld in Bonn prachtige schilderijen van August Macke. Sterker dan met schilderijen heb ik het echter met muziek. Bijvoorbeeld dit stuk uit de Johannes Passion van Bach, ik zit dus niet helemaal in het goede seizoen, gezongen door de zeer jeugdige solist Iconomou, met Concentus Musicus Wenen onder leiding van Nikolaus Harnoncourt en Christophe Coin op viola da gamba. Prachtig hoe de viola da gamba en zang samengaan. Het lijkt ook wel of Christophe Coin ontroerd is als ik naar zijn ogen kijk. Ooit las ik bij een film over Bach; God mag Bach bedanken want Bach is het bewijs dat God bestaat. En al ben ik dan atheïst, ik doe er al jaren niks meer aan, toch een pracht compliment.


Johannes Passion van Bach


Houd het simpel

Als ik naar onze beste plannen kijk dan zit daar een grote helderheid in. Dorte Kristensen kreeg van haar vader de volgende wijsheid mee, “een plan moet zo helder zijn dat je het kunt pissen in de sneeuw!” En dat tegen een dochter!
Met simpel bedoel ik niet simplistisch maar vooral helder. Heldere keuzes maken. Dus als het moet, ook doorontwerpen tot je bij de essentie bent. ‘Kill your darlings’ noemt Dorte dat. Het gaat ook om het lef te blijven nadenken en nog geen productie leveren tot je de essentie helder hebt. Want alleen dan kun je overtuigend uitwerken en presenteren en komt je boodschap over. Hoe helder en simpel! Richard Engelfriet, de anti-managementspecialist formuleert het zo:


Richard Engelfriet over simpel


Wees succesvol
Je moet als bureau succesvol zijn. Wie wil er niet succesvol zijn? Maar hoe doe je dat?Nu zijn er waarschijnlijk wel meer dan honderdduizend zelfhulpboeken te krijgen met verbluffende titels als ‘Failure is not an option’ of flauwekul als ‘Succes is een keuze’. Wat zijn dan de belangrijkste factoren die ons succes kunnen vergroten?
Richard St. John komt met 8 belangrijke factoren:


What leads to succes


Passie, hard werken, doorzetten, waarde creëren en service verlenen; volgens mij kunnen we dat. We moeten het alleen niet vergeten uit te dragen. Excellente kennis en ideeën; het kan altijd beter. Focus en helderheid; misschien wel onze mooiste kans.

Luister
Ik zag hem er net niet tussen staan maar luisteren is voor ons ook een essentieel deel van ons succes. Eigenlijk zou je willen dat het op de middelbare school een belangrijk onderdeel van het onderwijs was. Je leert dan wel mateloos interessante dingen zoals dat er strokarton in Stadskanaal wordt gemaakt, of zoiets, maar of je daar nu veel mee opschiet in het leven? Ook op hogeschool of TU moet het vak luisteren nog uitgevonden worden. We leren vooral te zenden en we, mijzelf inbegrepen, zitten op het puntje van onze stoel om het zenden over te nemen. Daarom hier een korte masterclass luisteren:

Effective listening skills


Timing

En als laatste, let op je timing: weet wanneer je gas moet geven, weet wanneer je tijd moet nemen. Je moet er op het juiste moment zijn en dan ook nog met de juiste spullen. In Denemarken kijken ze met oud en nieuw met het hele land naar ‘Dinner for one’ waarin een dronken butler de oude dame van het huis bedient. Wij keken thuis graag naar deze klassieker waarin het niet mee lijkt te vallen om de goede timing te vinden of aansluiting bij de groep te vinden.



Ik wens een ieder veel geluk en voorspoed!