Bouwvoortgang Letovo school in Moskou

In oktober 2018 zal de internationale school Letovo haar deuren openen. En dat betekent dat over een jaar, juni 2018 de oplevering zal zijn. De school is op maximale capaciteit ontworpen. Toch zal in 2018 niet et hele complex opgeleverd worden; van de drie appartementen blokken voor leerkrachten wordt er nu één gebouwd. Van de studentenhuisvesting worden er drie units van de vijf gebouwd. De ca 15000 m² school wordt gebouwd, echter twee derde deel van de sportvleugel zal niet worden afgebouwd. Ook zullen enkele verdiepingen van de onderwijsvleugels nog niet in gebruik worden genomen.

De school heeft een capaciteit voor 1000 leerlingen. Bij de opening zullen zo’n 200 leerlingen onderwijs volgen, en op dit moment zijn er al tientallen leerlingen die in Moskou les krijgen op Letovo.  Gezien het curriculum mag de school ten tijde van de opening het stempel ‘IB’ dragen oftewel International Baccalaureate.

Toen we in januari van dit jaar de bouw bezochten waren de contouren van de school goed zichtbaar en was het voornamelijk heel koud.  Gedurende onze werkbezoeken aan Moskou was de temperatuur redelijk te behappen dankzij stedelijke verwarmingselementen als metro, auto’s en gebouwen. Echter, op de site zelf, een paar kilometer verder land inwaarts, waren omstandigheden erbarmelijk. Werklieden waren bij een vuurton staal aan het buigen en beton aan het storten.

Inmiddels zijn we zo’n vijf maanden verder.  We krijgen nogal wat bouwfoto’s toegestuurd.  Daar zitten foto’s bij van proefvlakken van de gemetselde steen om de voegkleur te bepalen. Bij de lichte gevelsteen komt een lichte voeg die de school een frisse uitstraling te geven, bedachten we; een oplossing om de vele grijze en sombere dagen die de stad kent te compenseren. Maar de lichte voeg werd al snel afgeraden in verband met te verwachte vervuiling.

De voorgevel heeft een enigszins gebogen, uitnodigende vorm en ziet er imposant uit. Op de controletekeningen hadden we wel nog wat fouten ontdekt in de detaillering die er mogelijk niet meer uitgehaald kunnen worden, lees: gebouwd zullen worden maar het grote gebaar is een internationale school waardig. De ruimtelijkheid van de ‘central hub’ over de drie bouwlagen en het gesloten auditorium met daarboven een open tribune is nu overal goed zichtbaar. Geweldig als hier in de toekomst 500 leerlingen samen met hun ouders de diploma uitreiking bijwonen.

Tot slot loopt de school aan de achterzijde af naar een riviertje in groen terraslandschap  met drie vegetatiezones. Dit groen zal nooit verdwijnen onder invloed van bijvoorbeeld stedelijke uitbreidingen. Het duurzame karakter van dit groene landschap waarborgt het landelijke uitzicht vanaf de achtergevel het zwembad.