Duurzame schoolrenovatie, hoe doe je dat?

Wij zien een toename in het aantal opgaven waarin bestaande scholen moeten worden aangepakt. Onder de noemer 'vernieuwbouw' zoeken schoolbesturen naar oplossingen om verouderd onderhoud aan te pakken, nieuwe interieurs te realiseren die passen bij de nieuwe manieren van leren en soms zelfs een stukje oudbouw te kunnen slopen in ruil voor die mooie centrale aula, of een betere entree. Het is ook hard nodig want het merendeel van de schoolgebouwen is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Denk aan akoestiek, frisse lucht, ruimtenormering etc.   


Gelukkig voor ons wordt er vaak gekozen voor renovatie. Want oude gebouwen hebben vaak zo veel sfeer en 'sociale waarde'. De geschiedenis van een school staat in de vele honderden geheugens van oud-leerlingen gegrift. Dat sloop je niet zomaar. Bovendien zijn scholen vaak gebouwd als bakens in de stedelijke context. De vraag is maar of je dat met nieuwbouw terug kunt brengen. Tot slot: oude scholen hebben zo veel geweldige details en ruimten. Hoge klaslokalen! Werken onder de dakbalken op zolder! Glas in lood in de gang!  


Maar schoolbesturen vinden het knap lastig, dat oude pand opknappen. Want behalve dat zij er (vaak een compleet nieuwe) taak bij krijgen, zijn ook de budgetten niet toereikend. Ze zijn gebaseerd op normen uit 1985 voor het 'neerzetten van een sober, doelmatig schoolgebouw'. En er is sinds die tijd enorm veel veranderd. Denk aan de toepassing van ICT in het onderwijs, veranderende onderwijsvormen en duurzaam omgaan met energie. Om nog niet te spreken van de maatregelen die nodig zijn voor een goede en gezonde luchtkwaliteit. En hoe ga je om met de energielasten (en onderhoud!) die nieuwe installatietechnische systemen met zich meebrengen?


Allerlei vragen die uiteindelijk vaak uitkomen bij de architect. In onderstaand filmpje legt Dorte Kristensen aan de hand van enkele voorbeelden uit hoe wij met deze en veel meer verbouw-vragen om gaan. Welke oplossingen er zijn, en hoe scholen weer kunnen lesgeven in goed doordachte, aantrekkelijke en werkelijk gezonde gebouwen.  


Gelukkig is er ook vanuit de politiek aandacht voor dit groeiende probleem. Deze week debatteert de Tweede Kamer over onderwijshuisvesting. De PO-Raad en de VNG hebben in aanloop naar dit debat een 
brief aan de Tweede Kamer gestuurd. 


Zij vragen aandacht voor de verouderde en ontoereikende budgetten, het inlopen van de achterstand op het gebied van huisvesting en een aanpassing in de wet- en regelgeving om renovatie mogelijk te maken. Daarnaast hebben zij de kosten van nieuwbouw versus renovatie in kaart gebracht. Een van de conclusies volgens de PO-Raad is dat renovatie 30 procent goedkoper is in vergelijking met nieuwbouw. Voor meer informatie zie onderstaande infographic (bron: PO-Raad). 
Vergelijking kosten renovatie versus nieuwbouw