Roundtable in St Petersburg

Vorige week ondernamen we de zoveelste reis richting Moskou met een tussenstop in St. Petersburg. Door de rol van atelier PRO in het prestigieuze Letovo schoolproject in Moskou werd Dorte Kristensen uitgenodigd door het Russische architectuur instituut Strelka voor de conferentie ‘Cities and territories of tomorrow: tools for a positive change’ in Sint Petersburg. Als expert zou ze tijdens het rondetafelgesprek ingaan op het subthema ‘Schools & Kindergartens: how to modernise the social infrastucture’.

Street Art Museum
Aangekomen in St Petersburg, sluiten we aan bij de excursie voorafgaand aan de conferentie. Een taxichauffeur had de opdracht ons naar het Street Art Museum te brengen. Nadat we het prachtige centrum achter ons laten, rijden we door steeds vagere, meer industriële buurten. Aangekomen op het bewuste adres, twijfelt de taxichauffeur of we op het goede adres zijn. We staan voor een entreegebouw van een fabriek in de schemering. Het miezert en geen mens in de omgeving te bekennen. Het telefoonnummer dat hij opgekregen had wordt niet beantwoord, net zo min als een tweede nummer en zijn ergernis neemt toe. Maar hij dumpt ons niet. Gelukkig is daar Albina die ons verwelkomt en rondleidt. Albina is afgestudeerd aan het Strelka architectuurinstituut en is nu conservator van het Street Art Museum. Het overige gezelschap alhier, bestaat uit twee architecten die al een en ander gezien hebben en op ons zullen wachten. Dus we krijgen een exclusieve rondleiding over het nog in werking zijnde fabrieksterrein waar kunststoffen worden gemaakt. De eigenaar van de fabriek heeft een deel van het terrein beschikbaar gesteld om hedendaagse, nationale en internationale kunstenaars een forum te geven. Elk jaar zijn er exposities en voorstellingen voor omwonenden, fabrieksarbeiders, kunstenaars en andere geïnteresseerden.

Club
’s Avonds belanden we via een uitermate historiserende gevel, we zijn in Heritage SPB, in een hele hippe club. Een spectaculair complex van glas met RVS waar op de eerste verdieping een relaxte club gehuisvest blijkt te zijn.


Masterplan regulering
De volgende dag vindt de conferentie plaats in hotel Astoria. De eerste discussie, waarbij gelukkig getolkt wordt, gaat over het reguleren van de gebouwde omgeving. Masterplan regulering staat hoog op de agenda. En hoe zo’n masterplan door ontwikkelaars dan wel de staat geïnitieerd en aangepakt zou moeten worden. Overigens hoorden we gisterenavond van onze Noord-Italiaanse collega dat het maken van een masterplan een onmogelijke zaak lijkt, omdat iedereen zich ermee bemoeit en de regelgeving ook niet meehelpt. Zoals we al eerder begrepen van ons Moskou project, zijn zowel federale als lokale regelgeving naast elkaar van toepassing. Deze kunnen behoorlijk uit elkaar lopen. Bovendien worden er inhoudelijk onmogelijke zaken gevraagd. Gelukkig pakt onze lokale architect dit heel vastberaden op. Een van de consequenties is dat er twee versies tekeningen bestaan: een set voor expertise en de andere ‘echte’ set. Een ander woord dat herhaaldelijk genoemd wordt is ‘comfort’. Comfort in de betekenis van leefbaarheid en sociale ontmoetingsplaats. 


Positieve impuls voor krimpregio's

In de volgende roundtable zijn Dorte en consorte aan de beurt. De zaal is dit keer gevuld met opvallend veel dames. Dat zijn we in Nederland ook wel gewend als het over scholen en met name kinderdagverblijven gaat. Dorte bespreekt de tegenstelling tussen de groeiende Randstad en de krimpregio’s. In de krimpregio’s staat het sociale leven van mensen onder druk door opheffing van voorzieningen maar waar echter initiatieven worden ontplooid om deze tendens tegen te gaan. Zowel Cultuurhuis De Klinker in Winschoten als de multifunctionele accommodatie (MFA) de Statie in Sas- van-Gent zijn beide voorbeelden van nieuwe centra bedoeld om de maatschappelijke en culturele cohesie te versterken. De Klinker is een Cultuurhuis met theatervoorzieningen, bibliotheek, kunstencentrum, radio- en TV studio en café. MFA De Statie huisvest daarnaast ook scholen en kinderdagverblijven. Beide gebouwen hebben een krachtige uitwerking op de gemeenschap in de betreffende krimpgebieden. Maar dit effect heeft het ook op groeigebieden. Onze ‘International School Letovo’ in Novaya Moscovo (verwachte opening begin schooljaar 2017), is een sprekend voorbeeld van sociale condensator in een groeigebied. Nu nog in een groene omgeving, zal de school over enkele jaren een belangrijke lokale rol vervullen als school maar waar ook omwonenden gebruik kunnen maken van uitgebreide sportfaciliteiten.


Fietsen in St Petersburg geeft bekijks
Na afloop van het symposium blijkt dat er nog een fietstour door de stad op de planning staat. Omdat we nauwelijks tijd hebben gehad iets meer van St Petersburg te zien gaan Dorte en ik graag mee. Onder veel publiciteit worden we uitgezwaaid. Het blijkt een happening te zijn die kennelijk nog niet vaak vertoond is. Dat is wel te zien aan de fietsende deelnemers die onwennig rondscheuren en toeschouwers op straat die hun ogen uitkijken naar onze groep. Is de City bike in hartje Moskou al aardig ingeburgerd, zoals we ondervonden, in St Petersburg staat het nog in zijn kinderschoenen.  En wat vaker deze dagen door mijn hoofd speelt: ons Russische project is een avontuur, Sint Petersburg is mooi maar wat is Moskou stad exciting & thrilling!


Business as usual in Moskou
De volgende twee dagen is ‘business as usual‘ in Moskou. De eerste dag bespreken we ten huize van de klant uitgebreid het plan tijdens Workshop IX. Hekelpunt dit keer is de baksteen die we in april hebben voorgesteld en tot nu toe lauw ontvangen is. Maar daar verschijnen de eerste glimlachen (hetgeen niet al te vaak gebeurt) bij het zien van de baksteen panelen en renders. Missie geslaagd, de steen is goedgekeurd!


Mission accomplished
De volgende dag zijn we bij Atrium onze Moskouse co- architect. Anna, projectleidster, vertaalster en nog veel meer, helpt ons. Ze bewijst haar onschatbare waarde bij de overreding van haar collega’s  bepaalde kolommen op de goede plek te krijgen. Missie zit erop.

http://mosurbanforum.com/about/about/

http://streetartmuseum.ru/en/

http://www.letovo-school.org/#!about/cjg9

http://www.velonotte.com