Dorte Kristensen geeft lezing in Praag

Atelier PRO heeft donderdag 25 juni deel genomen aan de Prague Quadrennial of Performance Design and Space. PQ  is een 10 daags festival dat ruimte geeft aan scenografen, artiesten, kostuummakers, kunstenaars en architecten. Op verschillende plaatsen in de stad staan blauwe stoelen als aanduidingen voor een tentoonstelling of voorstelling.

Zo ook voor de PQ Show and Tell waar onze lezing onderdeel van was.
De lokatie, het ruim van een verlaten boot, werd voor een paar uur het podium voor verschillende sprekers van over de hele wereld. In een sneltrein vaart passeren lezingen over het gebruik van het podium, relatie tussen kunst en ruimte in het openbare domein en de flexibiliteit van een bestaande ruimte de revue. Dorte had 6 minuten de tijd om het verhaal van het Cultuurhuis De Klinker in Winschoten van de afgelopen 8 jaar te vertellen! Ze geeft een sneakpreview waarbij de bezoekers nieuwsgierig worden naar de achtergrond van het project en dan vul je al snel een uur, conclusie 6 minuten is te kort maar geeft wel een mooie trigger weg!

Als je als architect in Praag bent is er een plek waar je moet zijn geweest, Villa Muller van Adolf Loos. Het bezoek is de moeite waard. Alleen al om te zien wat de villa heeft meegemaakt in de tijd en hoe het weer in geheel originele staat is teruggebracht zoals het werd gebruikt door het gezin. Dit tot aan het meubilair, daarmee blijft het meteen verbazen dat de man die lezingen gaf met als titel "ornament und verbrechen" verstrikt raakt in zijn architectonische visie versus de wens van mevrouw Muller!