Opening Gerrit Rietveld College

Op een zonnige woensdag 15 april 2015 werd het Gerrit Rietveld College in Utrecht feestelijk geopend door conrector Ties Kragten en wethouder Jeroen Kreijkamp.
Dit stoere baksteengebouw in Tuinwijk is niet alleen een school maar ook een baken in de wijk en plaats waar 1.200 jongeren elkaar dagelijks treffen.
Het gebouw heeft de opzet van een prismatisch bouwblok en huisvest MAVO, HAVO en VWO. Het is de architecten van atelier PRO; Dorte Kristensen, Lisette Plouvier, Evelien van Beek en Eelko Bemener gelukt om een gebouw te maken dat past in de groene omgeving van de tuinwijk en toch een weerbarstige eigenheid heeft.

Door de hoofdvorm van een bouwblok kon er een compact gebouw worden vormgegeven met een beperkte footprint. Daardoor was er weer ruimte voor het groene continuüm die de tuinwijk sfeer en samenhang geeft. Vooral monumentale kastanjebomen werden gespaard. Materialen zoals donker baksteen en architectonisch beton passen niet alleen bij de stoere uitstraling van een middelbare school met bijzonder lage exploitatiekosten, maar geven het gebouw ook een stedelijke uitstraling die past bij de Tuinwijk. Door de ligging aan de rand van de wijk, nabij de toegangsweg, vormt het gebouw een belangrijk herkenningspunt voor iedereen.

 

Binnen is het 9.854m² groot gebouw vooral slim vormgegeven. De bouwblokvorm is
een lineaire gebouw met in het midden een gang en aan beide zijden klaslokalen en open ruimten voor leerlingen om tijdens de tussenuren en pauzes te werken. Drie trappenhuizen liggen aan de buitengevel en verbinden de begane grond met het binnenterrein en de dakterrassen waar leerlingen verblijven tijdens tussenuren en pauzes. Het bouwblok kreeg dragende gevels met daartussen een betonvloer die van gevel tot gevel overspant met een kolommenrij. Hierdoor is het een uiterst flexibel gebouw. Afdelingen kunnen intern eenvoudig uitbreiden en weer inkrimpen, of gewoonweg ruimten delen. Een gebouw dat eenvoudig is aan te passen aan onderwijsvisies van het moment. Het gebouw is solide, een gebouwtype dat op termijn eigenlijk voor alles bruikbaar is.

 

Naast de grote functionaliteit en de betekenis voor de wijk werd het een duurzaam gebouw en kreeg het Frisse Scholen label B voor luchtkwaliteit en thermisch comfort. Het heeft volgens de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn GPR voor duurzaamheid een score 8. Maar vooral de lage exploitatiekosten, door de keus van degelijke materialen en zeer goed geïsoleerde schil, is voor de opdrachtgever en gebruikers een groot winstpunt.