Atelier PRO ontwerpt Internationale School Letovo in Moskou

Atelier PRO architekten wint de opdracht voor het ontwerp van een nieuwe high school voor 1.000 leerlingen in het zuidwesten van Moskou. Deze Internationale School Letovo is een van de eerste wapenfeiten van een nieuw stadsdeel Novaya Moskva dat ontwikkeld wordt als onderdeel van een breder masterplan. Atelier PRO in samenwerking met Buro Sant en Co, landschapsarchitectuur wonnen de internationale prijsvraag met een ontwerp van een high school, studentenhuisvesting, appartementen voor docenten en schoolcampus. Onze Russische partner is Atrium architectural studio.

Vanuit Moskou naar het zuiden volg je de grote ringweg A101. Langs deze weg ontwierp Maxwan in 2006 een masterplan, voor ontwikkeling van 6.000 hectare nieuwe stad waar uiteindelijk 300.000 mensen komen wonen, werken, leren en relaxen. De school komt op een locatie dicht bij het dorp Letovo, op een droom van een locatie langs een rivier met veel groen. Atelier PRO werkt samen met landschapsbureau Sant en Co en onze Russische partner Atrium aan een ontwerp van een moderne school met leerpleinen en een groot en divers aanbod aan lessen in science, arts, sports en theater. De high school biedt uiteindelijk plaats aan 1.000 kinderen, waarvan meer dan de helft er ook komt te wonen.

Het terrein van 10 hectare is opgedeeld in 7 hectare sport- en recreatieterrein en 3 hectare schoolgebouwen. De sportcampus biedt allerlei voorzieningen voor onder meer voetbal, ijshockey en tennis. Naast sport biedt het buitenterrein ook veel plek voor ontspanning en ontmoeting. De schoolgebouwen zijn inclusief boarding houses, teachers residence en ontmoetingsruimten. De Central Hub is het hart van het gebouw, die de verschillende onderwijsvleugels van sport, kunst en school verbindt. In de Hub vind je het auditorium, de kantine en de woonverblijven. De boarding houses zijn afzonderlijke gebouwen die dicht bij de rivier staan. Ze zijn met tunnels verbonden met de school in verband met het strenge klimaat.

Ontwerp
De central hub is architectonisch een feest om doorheen te lopen. Vanaf straatniveau kom je via een licht stijgend voorplein op de piano nobili. Hier heb je vanaf het balkon magnifiek uitzicht over het campusterrein, dat naar de rivier toe afloopt. Vanaf de entree van de school loopt een brede tribune trap naar de aula. Dit is de dagelijkse ontmoetingsruimte en wanneer je de aula koppelt aan het auditorium, bijvoorbeeld bij diploma-uitreikingen, ontstaat plek voor 1.000 mensen. De Central Hub verbindt de drie ongelijkzijdige vleugels die het onderwijsprogramma huizen. De studentenwoningen op het campusterrein zijn als een kleine nederzetting ontworpen, om een echt thuis te bieden. Voor docenten is er een torentje met  appartementen variërend van 4-kamer appartementen tot hotelkamers voor kort verblijf.

De Russische opdrachtgever heeft de ambitie om een privé, non-profit school te realiseren, die de meest vooraanstaande school wordt in het land. Een school die de beste onderwijspraktijk biedt, alsook een International Baccalaureate® (IB) programma. Persoonlijke ontwikkeling van de studenten staat voorop en de school zal een holistische benadering hanteren. Een ware leeromgeving, vertegenwoordigend alle onderwerpen en interessegebieden. Alle campusfaciliteiten en functies zullen dit ondersteunen.

Start bouw is gepland voor medio 2015 en inhuizing twee jaar later, in 2017.