Symposium 5 juni 2013: Enjoyment does not require memories

door: Constanze, Susan en Christina

Bij oude mensen en in het bijzondere mensen met de ziekte van Alzheimer, neemt de waarneming van de zintuigen steeds verder af. Ze horen en zien steeds slechter en ook reuk en smaak gaan achteruit. Gebleken is dat het steeds belangrijker wordt om de zintuigen van deze mensen te blijven prikkelen, maar ook om met deze mensen in contact te blijven en ze te helpen om hun leefomgeving te laten ervaren en begrijpen. In het symposium over architectuur en Alzheimer, georganiseerd door Syntens, dat op 5 juni in het Materia Inspiration Centre in Amsterdam werd gehouden, hebben sprekers vanuit verschillende disciplines en invalshoeken hun onderzoek en de resultaten ervan toegelicht en ons hiermee nieuwe inzichten gegeven.

Julia Foekemann van Syntens, gaf een korte introductie over de impact die de ziekte van Alzheimer in de komende jaren zal hebben. Dit geldt niet alleen voor de zorgsector maar ook voor de samenleving. Het aantal personen met Alzheimer is nu 1 patiënt op 46 werknemers, maar zal stijgen naar 1 patiënt op 19 werknemers in 2050.

Met deze achtergrond hoorden wij van verschillende onderzoekers meer over dit thema. De eerste spreker (dr. Betty Tijms, postdoctoraal onderzoeker bij het VUmc Alzheimer Centrum), legde meer uit over de veranderingen die in de hersenen door de ziekte optreden en wat de impact hiervan is. Verteld werd dat de hersenen van een alzheimerpatiënt werken zoals een stad zonder rondweg, alle informatie die van A naar B moet, gaat via kleine kronkelende wegen. De informatie wordt dan niet alleen zeer langzaam door de hersenen vervoerd, soms raakt de informatie zelfs de weg kwijt en komt daardoor helemaal niet aan op zijn bestemming.

Caro van Dijk stelde  haar onderzoek ” het intuïtieve huis”  voor en liet architectonische mogelijkheden zien hoe een omgeving vormgeven kan worden om alzheimerpatiënten in hun dagelijkse leven te ondersteunen en stimuleren.

In de pauze werden hapjes uitgedeeld , die met de handen gegeten diende te worden, om  zo de  importantie van onze zintuigen onder de aandacht te brengen. Daarna hield Henri Snel, docent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, een boeiend verhaal over zijn onderzoek, waarin hij samen met zijn studenten de beleveniswereld van Alzheimer patiënten probeert te imiteren.  Aan de hand van de resultaten uit dit onderzoek ontwikkelt hij samen met zijn studenten nieuwe producten voor deze doelgroep.

De laatste sprekers was, Dr. Wouter M. Bergmann Tiest, onderzoeker bij de VU op het gebied van tastzin, hij vertelde over zijn onderzoek met materialen en hoe ze haptisch ervaren worden.

Voor ons was het een zeer geslaagde middag, we hebben het gevoel dat wij nu iets meer weten over het ziektebeeld en beleveniswereld van Alzheimerpatiënten Daarnaast hebben we ook een hoop nieuwe ideeën en suggesties opgedaan voor o.a. onze projecten in Vlissingen en Middelburg.