Jeddah rijk en arm en een getekend PVE

In februari van dit jaar hebben we ons samen met Al Kayan uit Saoedi Arabië en Handassia uit Egypte gepresenteerd op de onderwijsbeurs van 2013 in Riyadh. We hebben ons gedurende die tijd ook gepresenteerd aan verschillende bedrijven en ingeschreven met onze partners voor het kantoor van Saudi Airlines human resource and finance building in Jeddah. Tot onze vreugde zijn we voor deze opdracht geselecteerd. 

We hebben naast de kant van Saudi Airlines ook belangstelling voor een gebouw met een hotel en appartementen aan de kust. Op de foto is de romantische locatie te zien die heel veel geld waard schijnt te zijn omdat dit deel ten noorden van Jeddah volop in ontwikkeling is. De hoogste toren ter wereld moet hier vlakbij komen en dat geeft alles een zet. Het moet Jeddah iets van de grandeur van Dubai gaan geven voor de rich en famous. Of wij het ontwerp gaan maken, is nog een punt van onderhandeling maar hangt vooral af van de onderhandelingen met de bank.

Een paar uur later lopen we door het oudste stuk van Jeddah en verder weg van de olierijkdom kun je hier niet komen. Zwerfkatten, vuilnis met de bijbehorende geur, huizen zonder ramen en deuren, ingestorte huizen. Maar als je heel eerlijk bent, zag de duurste winkelstraat van het Maastricht van nu, de Stokstraat, er eind jaren zestig niet zo veel beter uit. Als ik hier ontwikkelaar was, hier zou ik het wel weten, er komt een moment dat de Saoedi's  hun wortels gaan zoeken en dan wordt dit heel veel waard.

Vandaag hebben we een tweede ontwerpbespreking gehad bij Saudi Airlines. Thuis worden wij vaak gebombardeerd met duimdikke programma's van eisen. Zo niet hier, wij zijn al blij dat er twee papiertjes met het programma tevoorschijn komen. We krijgen dan meteen een blik in de hiërarchische benadering. Executive  VIP's, een tautologie lijkt mij, krijgen 44 m² kantoor,  general managers krijgen 26 m², de managers krijgen 16 m². Maar dan wordt het echt vreemd, de 'employees rank 18' krijgen 3 m² en de 'employees below rank 18'  krijgen 2 m². Dat laatste lijkt meer op het formaat van een graf. Ze vinden dat laatste zelf ook een beetje raar en vragen ons er ook naar eigen inzicht een voorstel voor te doen. Op de vraag of er ook archiefruimte moet zijn antwoorden ze zonder blikken of blozen dat ze dat een goed idee lijkt. Kortom het wordt een getekend programma van eisen. Dat dit nu ons weer moet overkomen.


Maar aan de andere kant, ze willen echt iets bijzonders en de eerste ideeën zijn al onderweg. Dorte is al aan het schetsen en we denken dat we iets op het spoor zijn wat de combinatie kan worden van een modern kantoor met elementen van de lokale cultuur. We moeten ze ook verbazen want er zit nog een tweede opdracht aan te komen als we genoeg indruk maken met deze opgave.

In het vliegtuig terug kunnen we er verder over nadenken of dromen. We vliegen in de nacht van maandag op dinsdag terug dus of dat dromen lukt is de vraag. Dinsdagochtend hebben we al direct weer vergaderingen. We zullen de indruk proberen te wekken dat we fris, vrolijk en uitgeslapen zijn.