Bastiaanpoort, Delft

Urban block


for Delft city centre

Bastiaanpoort, Delft

Atelier PRO has been selected as architect of a project site at Bastiaanpoort in Delft. Commissioned by the Pension Fund for Metal and Technique, MN and Proactief Vastgoed chose Atelier PRO architects to redevelop the former V&D department store building. The existing block will be torn down to make room for new construction and a commercial plinth comprising three storeys for rental apartments.

Context
The Bastiaanpoort property is in the centre of Delft near the southern passageway or Zuidpoort area. Although it is completely surrounded by new buildings, it is still within parts of Delft’s historical canals. The property is situated on a prominent spot on route between the historical centre of Delft (from the Beestenmarkt) in the direction of the new shopping centre at the Zuidpoort area: the Bastiaansplein. It features the transformation between the different moods like old and new and between canal and shopping centre. It also exposes the change in size and functionality: from low small scale buildings in the city centre to stacked high rises (double storey shops and apartments above).


Homogenous block, diversity in dwellings
The programme and the allocation define a homogenous building mass; a closed  four storeys volume. A diverse supply of housing (61 appartements) is consistent with the differnt moods and abilities around the block. The larger appartments with balconies partly incorporated in loggias are situated alongside the Gasthuislaan. Smaller units for students alongside the busy side of the Bastiaanpoort shaded by adjacent buidings. Very spacious corner apartments at the sunlit Bastiaansplein. The functionalities in the plinth also align the differences in condition and qualities of the public space

Architectural vision
The Delft canal served as an inspirational source, a starting point for a number of game rules for a façade without being too literal. Important aspects are:
- Clear structure: plinthe, rise and frame
- Verticality
- Contrast between brick and whites, for instance by utilising other materials like stone or concrete.


These aspects has led the architects to creating an abstract grid or relief that defines the building mass and makes it legible. Inspiration for the grid was based on the works by Delft visual artist Jan Schoonhoven. It forms the basic structure whereby elements like balconies, shop windows and signs, window frames, closed façades and service entrances each have their arena. Using examples of existing Schoonhoven-reliefs, the design of the grid abstracts the Delft canal embankments.

 

 

    Concept diagrams
  • Exterior Bastiaansplein
  • Exterior Gasthuislaan
  • Exterior Zuiderstraat
  • Detail Frans balcony
  • Detail Frans balcony
  • 3D printed model PLA filament, scale 1:50
  • 3D printed model PLA filament, scale 1:50