De Groene Hoeve Children’s centre, Hoogezand-Sappemeer

Cool red farmstead


around historic boiler house

De Groene Hoeve Children’s centre, Hoogezand-Sappemeer

The bold red building of De Groene Hoeve Children’s centre is located in a park-like landscape in Vosholen, Groningen. This new residential neighbourhood is located near Hoogezand and Sappemeer, villages once important for peat extraction. This cultural heritage was the starting point of the development of the neighbourhood. On the site is an old boiler house with a brick chimney – a municipal monument – that stands as a reminder of a time when greenhouses occupied the site. For atelier PRO, this was an important element to incorporate into the design of the children’s centre.


The exterior recalls the agricultural heritage of the surroundings. It comprises two connected volumes, with the boiler house and chimney in the middle. It appears as a robust ensemble with red-orange masonry facades and barrel tiles. The fold in the tiled roof lends the building a more distinguishable profile in the park-like landscape. A palette of rust and red lead tints together with masonry details complement the basis of the building, contributing further depth and character.

The building houses two primary schools, a day care centre, after school care centre, play group space and sports hall. The users themselves – who as the clients were part of the entire process – chose an outward-orientated arrangement whereby each user functions independently with its own entrance, playground, layout and colour palette. Internally, the shared functions can be well accessed and are easily interchangeable (for example centrally-located classrooms can be used by different schools each year) thanks to well-planned routing. Alongside, spaces are cleverly shared with the after school care centre. In other words, the building is flexible to accommodate both growth and downscaling if necessary.

The pared-back interior features a palette of white complemented by lively accents. Skylights ensure a beautiful quality of light inside the compact square building volumes. The planning and design of the spaces facilitate different educational needs. The size of the classrooms and adjacent outdoor space gives flexibility for teachers to conduct classes as they wish, for example with children assembled as a large group, working in smaller groups inside or outside or individually. Classrooms all have wide sliding glass doors and large built-in cupboards equipped with a sink inside. While the building has a sturdy basis (structure, installations, corridors, stairs), it has a flexible interior with light partitions. Hence this flexible shell can easily accommodate any future changes. The connection between the two building halves and the boiler house is a unique space; this transparent multipurpose core is the showcase and heart of the complex, further emphasised by the chimney.   

Smart and sustainable, the building’s design is inspired by passive house techniques, from the orientation to the technical measures. The building is recognised with a Frisse Scholen label B for liveability. The building comprises two very compact, well-insulated volumes (Rc facade 5, Rc roof 6, triple glazing, EPC 0,76). Group spaces have low temperature heating with radiators and localised floor heating. In each space the balanced ventilation system responds to CO2 levels. While daylight and views are abundant throughout the building thanks to generous windows and skylights, solar heat gain is limited. Furthermore, the energy-efficient lighting can be controlled depending on the level of daylight and many windows are openable.

This was a Total Engineering project with OLCO Advies & Management as the tenderer, and MoBius Consult, Bartels Engineering and atelier PRO were engaged as the integrated design team. Material choices were determined by maintenance, ease of cleaning and repair. With these measures, the building has low operating costs (energy and maintenance) in line with the concept of life cycle costing. Thereby, the name De Groene Hoeve (meaning the Green Estate) appropriately suits this red building. With De Groene Hoeve, Vosholen gains a building that will age beautifully and continue functioning actively for many more years to come.

  • atelier PRO
    Exterior
  • atelier PRO
    Central hall
  • under construction
  • under construction
  • under construction
  • under construction
  • site
  • atelier PRO
    Ground floor
  • atelier PRO
    First floor
  • section