De Statie seniors’ residences, Sas van Gent

housing for elderly


as part of a multipurpose community building

De Statie seniors’ residences, Sas van Gent

Located on Canadalaan in Sas van Gent, the seniors’ housing complex with 23 residences and a branch of SOKA (Aged Care Kanaalzone Foundation) forms part of De Statie, a multipurpose community building. Together, the buildings form a dynamic composition on the elongated, irregular-shaped site. The site boundaries partly follow the contours of the old city wall, which is now only outlined by green hedges. Both buildings have their own identity: the black angled community building alternates in scale and forms a striking contrast with the bold, blonde-coloured volume of the housing complex.


The seniors’ complex is characterised by a facade of sand-coloured masonry. The volume gains a sculptural quality through white recesses, white-framed openings and green tinted glass balconies. Facing directly south onto the square, the balconies alternate positions on each floor to provide sufficient separation between apartments. The enclosed inner part of the balcony feels more private. On the opposite facade is the gallery that, planned with a generous width, becomes a social space where residents can meet each other.


The main entrance is prominently located at the top of the building facing the square, opposite the entrance to the community complex. Seating is provided on the square between the grassed areas. The bicycle parking area with a charge point for electric bicycles and mobility scooters is located close to the entrance. The lift is centrally located in the lobby, and is paired with the staircase, which winds three floors up, to form the circulation core. This arrangement in combination with the generous skylights makes this a pleasant entry space.

The apartments are fully wheelchair accessible. A balcony that spans the width of the living space brings light deep into the interior. The balcony is partially sheltered, but is also partly open and cantilevered with a balcony made from green tinted glass. The bathroom is accessible from the corridor as well as the main bedroom.      

The multipurpose community building is a valuable neighbour for the residents of the seniors’ apartments. The programming of the building addresses this target group with facilities and activities including a cafe, library, bridge club, gym and volunteering opportunities with the various clubs. This helps establish a framework to prevent social isolation, whereby the residents can still remain active and be a vital part of the community.

  • John Lewis Marshall
    Exterior
  • John Lewis Marshall
    Senior housing
  • Dina Martins
    Exterior
  • atelier PRO
    Situation
  • atelier PRO
    Ground floor
  • atelier PRO
    First floor