ZAANS MEDICAL CENTER

healing environment


more than 'just' a beautiful view and greenery in the interior

ZAANS MEDICAL CENTER

The spearhead in designing the medical centre Zaans Medisch Centrum (ZMC) was the creation of a Healing Environment for patients, situated in the Burgemeester in ‘t Veldpark. In doing so, the building volume as a whole functions as a noise barrier. A second important theme is finding your way. The outpatient clinics are arranged around the Plaza and the main entrances of the nursing wards are situated on the Passage. All the transport of beds and goods has been separated from the flow of visitors.Alternating daylight and patios with trees lend liveliness to the Plaza and the Passage. The sun penetrating deeply into the room, or the slate grey clouds hanging threateningly above the Zaans-treek: in these urban interiors it is always possible to experience day or night, sun or rain.

    atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    entrance
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    waiting in the new park
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    entrance
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    healing environment
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    the passage
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    interior
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    interior
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    daylight and greenery
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    waiting pleasantly
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    urban northern side