Development and renovation of Deventer Town Hall interior

‘The New Waiting’


beside ‘The New Working’

Development and renovation of Deventer Town Hall interior

Atelier PRO architects was selected out of 4 submissions to create the interior design for the new Town Hall Quarter in Deventer. The Deventer municipality has opted for flexibility, sustainability, cooperation and interaction as the major basic principles for this interior.

The Town Hall Quarter is situated between the Grote Kerkhof, Polstraat, Burseplein and Assenstraat. The plan partly entails new build (about 24,000 m² Gross Floor Area (GFA)) and partly renovation, restoration and preservation of existing national monuments (about 4,500 m² GFA). The striking new build, according to the design by Neutelings Riedijk architects, respectfully conforms to the existing historic buildings. The municipality aimed to set a good example in the field of sustainable building and strived to realize a building with a BREEAM-score excellent.

Democracy and public administration
In Deventer, democracy and public administration have been connected to this wonderful site for centuries. The new building signifies a huge quality improvement, not only for the municipal organization, but also for the inner city quality of this location. With this Town Hall Quarter, the municipality wants to unite its own organization at the Grote Kerkhof, and in addition wants to create a central meeting point. The public spaces are therefore equipped to make them suitable for exhibitions, debates and symposiums. The interior design played a leading role in this concept.

Activity-based working places In this new office environment, the municipality wanted to attune to ‘The New Working’ and had chosed for a flexible office arrangement in the interior. This working place concept that is related to activities, contributes to a new way of working in which innovative, participative and result-oriented working forms central stage. The staff members can work in a flexible way and without fixed places and times. In the atelier PRO architects’ design, orientation has been linked with interior specials, the so-called ‘golden eggs’, which form recognizable meeting places. All the furniture contains the necessary facilities such as a current supply and it is possible to adjust it in a flexible manner. Following the historic buildings, the use of colours is a reflection of 17th century pigments, such as ultramarine blue, indigo, umber, madder and lead-tin yellow. Peace of mind Moreover, atelier PRO has developed ‘The New Waiting’ concept and has introduced this in the public hall. The comfort of the interior reveals itself in accordance with the waiting time, so that a waiting place can be chosen that suits the serenity level. Practical furniture for visitors who are in hurry, and a softer interior for quiet places where people have to stay longer. Thus, just like in ‘The New Working’ concept, the functional arrangement of the public hall is related to the various activities, for which perceptibility, clear organization and obvious waiting time indications are of major importance. Hence, the interior design supports the operational management and high level of service and hospitality of the city of Deventer. Fingerprint Visual artist Loes ten Anscher developed aluminum window frames out of the fingerprints belonging to hundreds of Deventer inhabitants. Their thumb, finger or even their toe got an eternal place in the new building. In total 2300 Deventen citizens were invited to hand in their fingerprint. All fingerprint scans were turned into a fingerprint clay mold. In the foundry the clay molds turned into sand molds, that were filled with fluid aluminum. After the aluminum being cooled the window frame was finished.

    Central hall (photo Eva Bloem)
  • Eva Bloem fotografie
    Central receptiondesk (photo Eva Bloem)
  • Eva Bloem fotografie
    Lobby on the first floor (photo Eva Bloem)
  • Eva Bloem fotografie
    The restaurant (photo Eva Bloem)
  • Eva Bloem fotografie
    Wedding room (photo Eva Bloem)
  • Corridors In old city hall (photo Eva Bloem)
  • Former council chamber (photo Eva Bloem)
  • Meeting room (photo Eva Bloem)
  • Committee Room (photo Eva Bloem)
  • Offices city hall (photo Eva Bloem)
  • Offices city hall (photo Eva Bloem)
  • Offices city hall (photo Eva Bloem)
  • Offices city hall (photo Eva Bloem)
  • Offices city hall (photo Eva Bloem)
  • Offices city hall (photo Eva Bloem)
  • Public hall (photo Eva Bloem)
  • Public hall (photo Eva Bloem)
  • Public hall (photo Eva Bloem)
  • Public hall (photo Eva Bloem)
  • Eva Bloem fotografie
    The New Way of Waiting (photo Eva Bloem)
  • atelier PRO
    Ground floor
  • atelier PRO
    First floor
  • Site