Sneek Theatre

Competition design


inviting, transparent and open theatre

Sneek Theatre

Competition design for a theatre on Westersingel deep inside Sneek town centre.

Our design steps off from the low foreground of the houses along the water and the tall church beyond. Adopting these distinctive lines, our theatre opens up along the water with its entrance and foyer. This front facade - inviting, transparent, open - keeps to the scale of its neighbours.

The stage tower as well as the church plays no part in the urban elevation and steps backs from the building line, the perspective creating a reduction in scale. And like the church, the theatre is of a material that melds into the town's colours.

It is like an octopus that has wriggled its way into the old town.
Itself bounded by streets, gardens and neighbouring buildings, the theatre enfolds two old buildings and is omnidirectional.

After considerable soul-searching on the committee's part, Atelier PRO's design ended in second place.

    atelier PRO
    exterior South
  • atelier PRO
    exterior North
  • atelier PRO
    interior ground floor
  • atelier PRO
    interior upstairs
  • atelier PRO
    view 1
  • atelier PRO
    view 2
  • atelier PRO
    view 3
  • atelier PRO
    view 4
  • atelier PRO
    view 5
  • atelier PRO
    view 6
  • atelier PRO
    section
  • atelier PRO
    explodedview 01
  • atelier PRO
    exploded view 02