Centre 't Fort

centre as a 'Groszvorm'

closed from outside, open to the inside

View images

Centre 't Fort

Osseveld is a new residential district designed on the east side of Apeldoorn after a plan by Kuiper Compagnons. Its centre (5000 m2 of shops, 1000 m2 of services, 275 housing units, a multi-storey car park) is located where the Apeldoorn ring road slices through the district. This centre is bordered on the south side by the Apeldoorn-Zutphen railway line.
Atelier Pro designed the shopping centre as a 'Groszvorm' with a monolithic impact when seen from beyond the town. This monolith is cut open on the side to the ring road, with an urban square acting as a link between the shopping area and the town. A number of routes stab through the monolith, nailing the centre in its setting. They also frame three compact blocks whose internal courts are fleshed out with gardens, storage space, terraces and public greenspace. The centre scheme seems to show Atelier Pro heading off in a new direction of high-powered types which, rather than adapting to the existing context, become context themselves.

    Harry Noback
    facade
  • Harry Noback
    shed
  • Harry Noback
    shed
  • Harry Noback
    corner
  • Harry Noback
    balconies
  • Harry Noback
    balconies
  • Harry Noback
    tower
  • Harry Noback
    bridge tot firestaircase
  • Harry Noback
    Backfacade
  • Harry Noback
    corner
  • Harry Noback
    houses
  • atelier PRO
    Location
  • Hans van Beek
    airial view