Koningin Máxima opent RDC Adore

Op 14 mei opende Koningin Máxima het nieuwe, door atelier PRO ontworpen gebouw van Research & Diagnostiek Centrum Adore van het Amsterdam UMC. In dit unieke centrum werken kanker- en neurowetenschappers samen aan nieuwe behandelingen tegen kanker en hersenziekten zoals dementie en multiple sclerose. Nergens anders in de wereld bestaat zo’n grote onco-neurocampus met bijbehorende apparatuur, laboratoria en kantoren.
RDC Adore brengt wereldwijd voor het eerst twee verwante onderzoeksgebieden, oncologie en neurowetenschappen, samen onder één dak. Initiatiefnemer en oncologisch chirurg Geert Kazemier benadrukt: ‘Deze kruisbestuiving biedt grote kansen voor doorbraken in beide vakgebieden. Door samen te werken, kunnen we sneller nieuwe behandelingen ontwikkelen.’
Adore biedt plek aan publieksvoorzieningen, state-of-the-art laboratoria en kantoorruimtes; de circa. 23.000 m² grote nieuwbouw ligt centraal binnen de VU campus, pal naast de Botanische Tuin Zuidas, en is onderdeel van een grotere, toekomstige uitbreiding van het medisch centrum van de Vrije Universiteit.
Uitgangspunt van ons ontwerp was een gebouw met optimale condities om te werken en onderzoek te doen, dat tegelijkertijd uitnodigt tot kennisuitwisseling en ontmoeting; dit hebben we gerealiseerd door werkplekken en laboratoria zo dicht mogelijk bij elkaar te leggen en deze ruimtes aan de gevel te plaatsen - zodat ze allemaal zoveel mogelijk daglicht hebben.
Daarnaast hebben we in het gebouw een bijzondere binnenhof opgenomen: een sociale ruimte die alle verdiepingen en afdelingen met elkaar verbindt en die gekoppeld is aan het auditorium. Dit binnenhof, met haar spectaculaire wenteltrap, vormt het hart van het gebouw, een plek waar mensen kunnen afspreken en elkaar spontaan kunnen ontmoeten.
RDC Adore is flexibel opgezet: de indeling is relatief eenvoudig aan te passen aan veranderende teamgroottes en onderzoeksbehoeften. Het gebouw is ook bijzonder duurzaam; de CO2-uitstoot van het gebouw met 40 procent is verminderd en het is 25 procent duurzamer is dan de huidige nieuwbouweisen.



