Vitalis college in Breda richting oplevering

Okee, toegegeven, het was dan ook het mooiste weer van de wereld. Prachtige helder winterlicht, maar dat kan ook niet anders met een relatieve vochtigheid van 30%. Maar daar ligt het niet alleen aan. Wat een prachtig metselwerk! Vlammende stenen met een heel diep terug liggende, bijna gitzwarte voeg. Ondanks dat het zaterdag is wordt er, tot mijn verbazing, wel gewerkt en is de parkeerplaats vol met Belgische nummerborden. Het is dan ook druk in de bouw en dan heb je in Brabant nog het voordeel dat je bouwvakkers bij de buren kunt lenen.



Het Vitalis college is gebouwd in een grote langgerekte X en daarmee is het verrassend wisselend van beeld. Dat hadden we bij het ontwerp ook zo voorspeld maar dan is het prettig als het ook echt zo werkt. Misschien is dat eigenlijk wel de essentie van ontwerpen. Voorspellen hoe je het gerealiseerde gebouw straks gaat beleven.



Ook binnen kunnen we nu zien of de voorspelling klopt en of we niet teveel architectendromen hebben moeten laten schieten. Als ik zo kijk niet. De enorme tribunetrap is er, de onvoorstelbaar lange loopbrug hangt er en hij veert nauwelijks.



Het grote venster met als versiering, althans zo werkt het volgens mij, het stalen vakwerk. Kennelijk is het ook nog in een gunstige tijd aanbesteed want er zitten eikenkozijnen en deuren in. Dat heeft natuurlijk een praktische kant, ze zijn door en door gekleurd dus ze blijven mooi ook als er een keer een tas langs schuurt.


Nu nog even geduld tot de oplevering en de aanleg van het terrein. Dat moet toch voor het volgende leerjaar lukken lijkt me. Ik verheug me er op!

Ernstjan Cornelis, 26 februari 2018

 








 

Lees meer over het ontwerp op de projectpagina.