Het komt allemaal weer goed!

We hadden ooit onze eerste flat gekocht. Een sjieke bodemloze put uit 1926. Architectonisch verantwoord; een ontwerp van architect F.L.J. Lourijsen. Trots lieten we het aan vrienden zien, die daarop het stimulerende en opbeurende commentaar gaven: 'Waar je zin in hebt'.
Dat gevoel kreeg ik bij de plaatwerkerij ook. Een beetje eenzaam staat hier een skelet van de plaatwerkerij in Vlissingen. Het staal verbogen en geroest. De constructie piept en knarst af en toe in de wind; het lijkt wel een scene uit een western. En toch wordt dit echt een zorgcentrum.
Je moet wel heel veel lef hebben om hier door heen te kijken. Maar met een opdrachtgever als Stichting Werkt voor Ouderen ligt hier een kans om een deel van de scheepsbouwhistorie van Vlissingen te behouden en er een inspirerende leefomgeving te realiseren voor een kwetsbare doelgroep. Lokaal industrieel erfgoed wordt getransformeerd tot een nieuwe zorgfunctie met ouderenwoningen. Aansluitend aan de transformatielocatie wordt er ook nog een nieuwbouwblok gerealiseerd. Het totale programma is dan een mix van woningen, horeca, evenementenruimte, theaterzaal en zorgfuncties.

Maar naast de nieuwe leefomgeving voor ouderen is het ook een aanwinst voor het centrum van Vlissingen. Als je nu door de winkelstraat van Vlissingen loopt is de verbinding met de haven moeilijk te vinden. Eigenlijk is de historie van de haven letterlijk uit het zicht geraakt, evenals het bouwen van schepen terwijl die toch nog steeds een belangrijk deel van de economie uitmaakt. De havenhistorie gaat zelfs terug tot eind 13e eeuw. Straks is er veel meer aanleiding om dit deel van de stad te vinden. Eigenlijk wordt Vlissingen groter en ontstaat er weer een verbinding met de reden waarom Vlissingen ooit ontstaan is: de haven.

Nog wel even geduld voordat het allemaal goed komt. Het staat er nog niet dit jaar, maar de verwachting is dat de eerste zorgwoningen uit het transformatiedeel in 2017 worden opgeleverd.