Prijsvraag eind 2013: Winst voor drijvend melkpak

Een reeks kleine, drijvende paviljoens. Aan elkaar gekoppeld en gemaakt van (gebruikte) melkpakken. Dat is in een notendop het ontwerp waarmee vormgevers Hanneke de Leeuw en Edwin van de Velde vorige week de ideeën prijsvraag wonnen die het Bredase architectuurcentrum Gebouw F had uitgeschreven.

Die prijsvraag was eind 2013 geïnitieerd. De opdracht was om een drijvend cultureel paviljoen te ontwerpen, gemaakt van hergebruikte materialen. Iedereen mocht inschrijven - behalve architecten. Een opdracht die aansprak, zo bleek. Uit meer dan 80 inzendingen werden 9 finalisten gekozen. De finalisten werden voorgesteld aan (teams van) architecten om samen het idee uit te werken tot een realiseerbaar en plausibel project. En Hanneke en Edwin kozen voor ons, atelier PRO.

Op vrijdag 14 maart gingen we aan de slag. In het Huis voor Beeldcultuur in Breda werkten in totaal 9 teams van finalist-architect koppels de gehele dag in workshop setting aan hun eerste ideeën. Voor ons was het ouderwets improviseren. Niks geen BIM, niks geen Maxwell, het was terug naar de basis. Met minimale middelen en onder hoge tijdsdruk een zo helder mogelijk product presenteren. Hoe doe je dat?

Eerst koffie met een korte centrale briefing: wat is het concept? Hoe kunnen we dat versterken? Al schetsend praten en uitleggen (zorg dat je altijd een pen in de aanslag hebt!). Daarna een duidelijke taakverdeling: welke sub-onderdelen moeten er worden uitgezocht, wie doet wat en met welke middelen. Hang alles aan de muur, kijk er naar en spreek af wat het resultaat moet zijn, en werk dat schetsmatig uit. Met de kookwekker op de tafel want het tussen-product presenteer je 30 minuten later aan elkaar. Alles dat niet ter zake doet (of te moeilijk is om uit te leggen) valt af, het idee wordt scherper. Verhaallijn is geschetst, wat moeten we maken om het in beeld te brengen? Met een lunchbroodje in de hand wordt de lijst met gewenste eindproducten opgeschreven. Geen tijd te verliezen. Nog 3 uur te gaan. Nu aan de slag.

En dan is daar de eindpresentatie. 5 minuten pitchen, van concept tot constructie: alles zat er in.

Een dorp op het water bestaande uit een groep verschillende paviljoens op een ponton met een groei-scenario. Het voorstel heeft een sterk, vernuftig en aansprekend recycle-concept waarbij de materialen uit de stad zelf komen. De 5-koppige jury prees de flexibele inzetbaarheid en meervoudige gebruiksmogelijkheden van het ontwerp. De jury zag de realiseerbaarheid van het paviljoen als groeimodel en noemde het geraffineerd gebruik van iets alledaags als het melkpak, de goede technische uitwerking en de meerwaarde door de samenwerking met de architecten als pluspunten van dit plan.

Een heerlijk resultaat van een geweldige dag samenwerken. Dit moeten we vaker doen.

 


Zie hier het beeldverslag met foto's van deze dag oldschool workshoppen.

Als je het resultaat van de workshop wilt zien, klik dan hier voor de projectbeschrijving.