Interieur Onderwijspark Ezinge, Meppel

samenhang


en eigenheid

Interieur Onderwijspark Ezinge, Meppel

Het interieur in het Onderwijspark Ezinge speelt een belangrijke rol bij de identiteit van de afzonderlijke afdelingen. Het onderwijspark heeft vijf afdelingen waarvan VWO/HAVO, VMBO, en Praktijkschool door atelier PRO werd ontworpen. Het ontwerp van het vaste en losse meubilair brengt enerzijds samenhang tussen alle afdelingen maar de verschillende kleuren geven de afdelingen weer een eigenheid. Deze eigenheid die wordt ook benadrukt door de bouwvolumes waarin de afdelingen zijn ondergebracht.

De afdelingskleuren en oude meubels uit Stad & Esch spelen een belangrijke rol bij de herkenbaarheid. Fraaie oude laboratoriumkasten en lampen werden op een nieuwe manier gebruikt. Net zoals voetbalteams kregen afdelingen een eigen kleur. HAVO/VWO kreeg okergeel, VMBO blauw,  en de Praktijkschool oranje. Deze kleuren zijn overal in terug te vinden. Het marmoleum van de onderwijsruimten, de stoelen, lockers, lampen met gekleurd strijkijzerkoorden etc. Overige materialen zijn door de school heen hetzelfde om zo ook een samenhang te scheppen. De verschillen worden gemaakt met de afdelingskleuren, krachtige steunkleuren die duidelijkheid brengen. Al deze materialen zijn robuust,  solide en geschikt voor intensief gebruik door tieners.


Publiek domein binnen de school
De samenhang ontstaat door de parallel gelegen bouwvolumes met de verschillende scholen. Solide bouwmassa’s met dragende gevels en vloeren die direct overspannen, en met in de middenzone kolommen. Tussen deze bouwvolumes zijn de gemeenschappelijke entrees, verblijfsruimten en aula’s. Het publiek domein voor leerlingen van verschillende scholen of afdelingen. Daar is ook ruimte voor spel en relativiteit in het interieur, vooral met de losse meubels. Deze meubels geven in de zuivere begintoestand de blauwe of okergele afdelingskleuren weer. Maar door het veelvuldig verschuiven en verplaatsen van de zitblokken door de leerlingen in de pauzes en tussenuren verandert het publiek domein of de aula’s langzaam in een veelkleurige compositie. Dit concept van overeenkomsten in vaste en losse inrichting, en verschillen in afdelingskleuren kwam tot stand na een aantal workshops die onze interieurarchitecten organiseerden met de verschillende gebruikers en opdrachtgever.

Flexibele inrichting en schakeling van klaslokalen
De meubels in de gewone klaslokalen zijn zo vormgegeven dat individueel en groeps leren, en de combinatie daarvan mogelijk is. Door docenten en leerlingen is het lokaal eenvoudig aan te passen. In het standaard klaslokaal heeft elke leerling een eigen tafel en stoel in de afdelingskleur. Deze kunnen los, in rijen, in een kring of in groepjes worden opgesteld. De individuele opstelling is wenselijk i.v.m. de vele toetsen die leerlingen krijgen. Daarnaast zijn er ook klaslokalen specifiek ingericht voor groepswerk. Deze hebben ronde tafels met wieltjes waar vier leerlingen gezamenlijk kunnen werken. De docententafel is zo vormgegeven dat aan deze tafel aan een aantal leerlingen instructies gegeven kan worden ter wijl de rest van de leerlingen individueel of in groepjes aan het werk zijn. Deze docententafel is rond en in hoogte verstelbaar. Ook deze docententafel heeft wieltjes zodat deze eenvoudig verplaatst kan worden. Lokalen kunnen aan elkaar geschakeld worden door de ‘vierseizoenen’ of paneelvouw pui te openen. Zo ontstaat er een ruimte met twee of drie lokalen.

Leerpleinen en docentenhuiskamer
Tussen de klas- en vaklokalen en het publieke domein van de entreezone liggen de leerpleinen. Het HAVO/VWO-cluster heeft acht leerpleinen, dat zijn er twee per verdieping. Speciaal voor deze leerpleinen zijn er drie meubelarrangementen ontwikkelt die in verschillende combinaties worden toegepast. Een verhoogde bar met krukken, een lange tafel met stoelen, losse tafels met stoelen en bank. In de ruimte van de leerpleinen zijn ook de lockers voor de leerlingen. De meubels in de leerpleinen zijn allemaal wit maar het vloervlak en kussens van de banken zijn in de afdelingskleuren. Speciaal voor de docenten van de HAVO/VWO en VMBO is er een huiskamer of grand café ingericht. Daar zijn verschillende tafelopstellingen en is een pantry met een koelkast, soep en koffieautomaat. Deze docentenhuiskamer ligt centraal tussen de clusters op de eerste verdieping.

 

Publicaties

Feestelijke opening nieuwe mediatheek door Adriaan van Dis
Bouw scholencampus in hoogste versnelling in Bouwen in het Noorden
Glazen boegbeeld voor hart van Ezinge Meppel in Glas in beeld
BouwendNL april 2014


 

  • Christian van der Kooy
    Hal
  • Christian van der Kooy
    Hal
  • Christian van der Kooy
    Hal
  • Christian van der Kooij
    Atrium
  • Crhistian van der Kooy
    Hal
  • Crhistian van der Kooy
    Hal
  • Christian van der Kooij
    Exterieur
  • Christian van der Kooy
    Interieur
  • Christian van der Kooij
    Interieur
  • Christian van der Kooy
    Interieur
  • Christian van der Kooy
    Interieur
  • Christian van der Kooy
    Interieur
  • Christian van der Kooy
    Interieur
  • Christian van der Kooy
    Interieur
  • Christian van der Kooy
    Gymzaal